Engelse delegatie bezoekt Expertisecentrum Lymfologie in ziekenhuis Nij Smellinghe

Array

Vandaag en morgen bezoekt een delegatie van het St. George’s Hospital in London het Expertisecentrum Lymfologie (ECL) in ziekenhuis Nij Smellinghe. De delegatie bestaande uit dermatologen, klinisch genetici en onderzoekers zijn gespecialiseerd in primair lymfoedeem bij kinderen en komen hun kennis delen met de behandelaars van lymfoedeem in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Expertisecentrum
Het ECL in Nij Smellinghe heeft vele kinderen met primair lymfoedeem onder behandeling. Vanuit heel Nederland en soms uit het buitenland worden patiënten naar Nij Smellinghe doorverwezen vanwege de aanwezige expertise op het gebied van diagnostiek en behandeling van primair lymfoedeem, vooral bij kinderen. Dermatoloog Robert Damstra is in 2009 op dit onderwerp gepromoveerd.

lymfe knopenDiagnostiek verder verfijnen
Primair lymfoedeem is een zeldzame, aangeboren aandoening, waarbij vochtophopingen ontstaan in bijvoorbeeld de armen en benen. Dit komt doordat een deel van de lymfevaten in het lichaam niet goed functioneert of niet aanwezig is en het lymfevocht daardoor niet goed kan afvoeren. Bij primair lymfoedeem speelt vaak een erfelijke factor mee. Om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling is een snelle diagnose essentieel. Om de diagnostiek verder te verfijnen, vinden er kennisuitwisselingen plaats met de Engelse collega’s.

Speciale clinic met de Engelse gasten
Ter gelegenheid van de komst van de Engelse delegatie zijn er op 20 en 21 november speciale spreekuren georganiseerd voor de kinderen die al bij het ECL komen. Vervolgafspraken met kinderen zijn op deze datums gepland, zodat de Engelse artsen de patiëntjes kunnen bekijken. Dit is tegelijkertijd een opmaat naar een vast kinderspreekuur dat binnenkort iedere maand in het ECL zal plaatsvinden.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen