Promotie: Alternatieve testen voor dierproeven zijn meer betrouwbaar

DierproevenPromotie dhr. Wilhelmus F.P.M. Van den Hof
Titel : `In vitro Toxicogenomics; unravelling the Mechanisms Underlying Drug-Induced Hepatotoxicity’

De huidige screening van nieuwe medicijnen is afhankelijk van dierproeven. Toch blijken medicijnen die op basis van dierproeven als veilig beoordeeld worden, regelmatig giftig voor de mens te zijn. De lever die voornamelijk verantwoordelijk is voor de afbraak en uitscheiding van medicijnen, is extra kwetsbaar voor schade geïnduceerd door medicijnen.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in plaats van dierproeven alternatieve testen gebruikt kunnen worden om toxische stoffen voor de lever te onderscheiden van niet-toxische stoffen. Verder blijkt dat het combineren van meerdere onderzoekstechnieken tot meer relevante informatie leidt over de onderliggende mechanismen in lever toxiciteit geïnduceerd door medicijnen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen