Promotie: Alternatieve testen voor dierproeven zijn meer betrouwbaar

DierproevenPromotie dhr. Wilhelmus F.P.M. Van den Hof
Titel : `In vitro Toxicogenomics; unravelling the Mechanisms Underlying Drug-Induced Hepatotoxicity’

De huidige screening van nieuwe medicijnen is afhankelijk van dierproeven. Toch blijken medicijnen die op basis van dierproeven als veilig beoordeeld worden, regelmatig giftig voor de mens te zijn. De lever die voornamelijk verantwoordelijk is voor de afbraak en uitscheiding van medicijnen, is extra kwetsbaar voor schade geïnduceerd door medicijnen.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in plaats van dierproeven alternatieve testen gebruikt kunnen worden om toxische stoffen voor de lever te onderscheiden van niet-toxische stoffen. Verder blijkt dat het combineren van meerdere onderzoekstechnieken tot meer relevante informatie leidt over de onderliggende mechanismen in lever toxiciteit geïnduceerd door medicijnen.