Medisch specialisten van Rijnstate verenigen zich in coöperatie

Array

De vrijgevestigde medisch specialisten van Rijnstate zijn unaniem akkoord gegaan met de oprichting van de Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate U.A. per 1 januari 2015.

Door de invoering van de zogenoemde integrale tarieven verdwijnt het zelfstandig declaratierecht van medisch specialisten en zal de samenwerking met het ziekenhuis anders moeten worden vormgegeven. De insteek hierbij is om de belangen van het ziekenhuis en de medische staf meer gelijkgericht te krijgen. Voor de vrijgevestigde specialisten geldt bovendien dat, als zij zich niet anders gaan organiseren, zij niet langer fiscaal als ondernemer worden gezien. Medisch specialisten moeten dus ondernemersrisico gaan lopen in een samenwerking met of participatie in het ziekenhuis of in loondienst komen van het ziekenhuis.

Rijnstate-200x195Binnen Rijnstate waren de Raad van Bestuur en de medisch specialisten het al snel eens: zij kiezen voor het samenwerkingsmodel. In dit model streven zij naar behoud van hun constructieve samenwerkingsrelatie van dit moment.

Samenwerking ziekenhuis en medisch specialisten
De vrijgevestigde medisch specialisten zijn nu unaniem akkoord gegaan met de oprichting van de Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate U.A. per 1 januari 2015. Alle vrijgevestigde medisch specialisten die nu werkzaam zijn binnen Rijnstate zullen in deze coöperatie deelnemen.

In de coöperatie ontstaat meer eenheid tussen de specialisten. Nu werkt men nog vanuit 20 verschillende maatschappen, maar vanaf 1 januari geven de specialisten vanuit het collectief belang disciplineoverstijgend vorm en inhoud aan de medisch specialistische zorg van Rijnstate.

Hierop aansluitend gaan het ziekenhuis en de coöperatie als twee-eenheid meer gezamenlijk optrekken: als twee zelfstandige eenheden met eigen verantwoordelijkheden werken zij vanuit een gezamenlijke toekomstvisie aan optimale resultaten van het ziekenhuis, zowel de medisch inhoudelijke als de organisatorische en financiële resultaten. De samenwerkingsovereenkomst waarin dit wordt vastgelegd ligt nu ter besluitvorming voor.

Gert de Bey, voorzitter van de Raad van Bestuur licht toe: “De medisch specialisten worden zo meer betrokken bij de verantwoordelijkheid die het ziekenhuis draagt voor de inwoners van het verzorgingsgebied en voor de organisatie en haar personeel. Dit vraagt om meer ondernemerschap bij de specialisten.”

“Nóg meer gelijkgerichtheid tussen specialisten onderling en tussen specialisten en ziekenhuis, waarbij patiëntbelang centraal staat, staat garant voor kwalitatief hoogwaardige zorg, meer ondernemerschap en innovatieve oplossingen”, aldus Frank Willems, voorzitter van de medische staf van Rijnstate.

Het dagelijks bestuur van de coöperatie zal bestaan uit:
dr. F.F. Willems, cardioloog
J.W. Kallewaard, anesthesioloog
dr. S. de Mare, dermatoloog
I.H. van Schelven, radioloog

Bron: Rijnstate Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen