Winnaar Albert Schweitzer prijs 2014

0
716

Albert Schweitzer Prijs voor project tegen babysterfte in Tanzania
Niek Versteegde is de winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2014 geworden. Hij ontvangt de prijs, een startsubsidie van 5.000 euro, voor het project Lucht voor Leven in Mwanza, Tanzania. De prijs werd vandaag door gastjurylid Prof Ab Osterhaus uitgereikt in Singer Laren.

Niek Versteegde (29) is een gedreven mens die dit jaar door de jury is genomineerd, maar dat vorig jaar ook was. “Een groot compliment” zegt de jury. Hij liep in 2010 coschappen in het Sengerema Hospital in Mwanza, Tanzania. Volgend jaar gaat Niek in dit ziekenhuis als tropenarts aan het werk en gaat dan zijn voorstel, het terugdringen van neonatale sterfte door de bestrijding van zuurstof tekort, ook zelf uitvoeren.

Albert schweizerDe jury is enthousiast dat er veel aandacht gegeven zal worden aan opleiding en training van ziekenhuis medewerkers, waarbij aansluiting gezocht wordt bij internationaal erkende cursussen.

 

De twee overig genomineerde projecten hebben een aanmoedigingsprijs van 750 euro ontvangen. De jury hoopt hiermee een stimulans te geven aan het project Traditional healers and medical doctors in Lambaréné, Gabon dat deze twee groepen samen brengt en samenwerkingsprojecten op zal zetten. En ook het bijzondere project van Anna Kuiken dat lokale rolmodellen inzet tegen kindersterfte in Dakar, Senegal, krijgt hiermee welverdiende steun.

Volgens een informele poll op de website van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) was het project van Lianne Cremers en Benjamin Visser de publiekswinnaar.

De Albert Schweitzer Prijs is een jaarlijks initiatief van het NASF en wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt aan een Nederlandse jongere die zich inzet voor een startend ontwikkelingsinitiatief op het gebied van gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika.

Bron: ASZ