Winnaar Albert Schweitzer prijs 2014

Array

Albert Schweitzer Prijs voor project tegen babysterfte in Tanzania
Niek Versteegde is de winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2014 geworden. Hij ontvangt de prijs, een startsubsidie van 5.000 euro, voor het project Lucht voor Leven in Mwanza, Tanzania. De prijs werd vandaag door gastjurylid Prof Ab Osterhaus uitgereikt in Singer Laren.

Niek Versteegde (29) is een gedreven mens die dit jaar door de jury is genomineerd, maar dat vorig jaar ook was. “Een groot compliment” zegt de jury. Hij liep in 2010 coschappen in het Sengerema Hospital in Mwanza, Tanzania. Volgend jaar gaat Niek in dit ziekenhuis als tropenarts aan het werk en gaat dan zijn voorstel, het terugdringen van neonatale sterfte door de bestrijding van zuurstof tekort, ook zelf uitvoeren.

Albert schweizerDe jury is enthousiast dat er veel aandacht gegeven zal worden aan opleiding en training van ziekenhuis medewerkers, waarbij aansluiting gezocht wordt bij internationaal erkende cursussen.

 

De twee overig genomineerde projecten hebben een aanmoedigingsprijs van 750 euro ontvangen. De jury hoopt hiermee een stimulans te geven aan het project Traditional healers and medical doctors in Lambaréné, Gabon dat deze twee groepen samen brengt en samenwerkingsprojecten op zal zetten. En ook het bijzondere project van Anna Kuiken dat lokale rolmodellen inzet tegen kindersterfte in Dakar, Senegal, krijgt hiermee welverdiende steun.

Volgens een informele poll op de website van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) was het project van Lianne Cremers en Benjamin Visser de publiekswinnaar.

De Albert Schweitzer Prijs is een jaarlijks initiatief van het NASF en wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt aan een Nederlandse jongere die zich inzet voor een startend ontwikkelingsinitiatief op het gebied van gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika.

Bron: ASZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen