Achmea misleidt verzekerde met OP=OP-polis

Array

vingertje-pas-op1Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze adviseert over te stappen
Wie de kleine letters niet leest, kan in 2015 bedrogen uitkomen bij de naturapolis van zorgverzekeraar Achmea. Wie veronderstelt gedekt te zijn voor behandelingen en therapieën in een ziekenhuis of kliniek voor bijvoorbeeld versleten knie, staar, hernia, onvruchtbaarheid bij zijn kliniek of ziekenhuis van voorkeur, kan van een koude kermis thuiskomen.

‘Uit de polisvoorwaarden voor 2015 blijkt dat Achmea een beperkt aantal behandelingen inkoopt bij medische zorgverleners. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Word je later in het jaar ziek als alle behandelingen al op zijn, dan heb je dikke pech want dan is de kliniek of het ziekenhuis van jouw voorkeur van de lijst met gecontracteerde zorgverleners verdwenen. Het risico van te weinig ingekochte zorg  wordt volledig bij de patiënt gelegd. Zorgverzekeraars maken zichzelf volledig overbodig, het worden administratiekantoren en de patiënt loopt het risico.  Wij zijn van oordeel dat de NZa zou moeten ingrijpen en deze OP=OP-polis van de markt halen, stelt Ger Jager, voorzitter van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, die de belangen van meer dan 5.000 medische zorgverleners behartigt.”

Letterlijk meldt Achmea in de voorwaarden: ‘Om de zorg betaalbaar te houden worden omzetplafonds afgesproken met zorgverleners waarmee we een contract sluiten. Als het plafond wordt bereikt mogen wij zorgverleners (tijdelijk) van de lijst met gecontracteerde zorgverleners (Zorgzoeker) verwijderen. Dat betekent dat de gecontracteerde zorgverlener per 1 januari 2015 niet dezelfde hoeft te zijn als de gecontracteerde zorgverlener per bijvoorbeeld 1 december 2015.’

Formeel  moeten de zorgverzekeraars van de NZa op 19 november van elk jaar op hun website aangeven met welke zorgverlener ze een overeenkomst hebben.  Daar kan de verzekerde dan rechten aan ontlenen. Met deze nuance van Achmea in de polisvoorwaarden is deze verplichting één grote farce geworden en het recht van de verzekerde verdwenen.

Lucratief spekken kas
Jager: ‘Zorgverzekeraars weten heel goed hoeveel behandelingen medische zorgverleners zoals oogartsen, reumatologen en kinderartsen per jaar verrichten. Daar gaan ze in de contractering met de zorgverlener ruim onder zitten. Vaak zelfs op de helft. Dat betekent bijvoorbeeld dat een arts, die normaal 1000 Achmea-patiënten behandelt er maar 500 krijgt vergoed. Dat noemen ze een omzetplafond, maar is gewoon een lucratieve manier om de kas van de zorgverzekeraar te spekken. De arts komt halverwege het jaar in de knel. Die moet een patiënt wegsturen voor een nodige behandeling omdat Achmea niet wil betalen. En dat terwijl de patiënt in de wachtkamer na hem, wel die operatie krijgt, omdat die veilig bij een restitutie zorgverzekeraar zit.’

De Stichting roept alle verzekerden op nog eens goed naar de kleine letters te kijken. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, is volgens de stichting beter af met een echte restitutiepolis. De kleine zorgverzekeraars bieden veelal deze restitutiepolis aan.

Bron: Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen