Het decembernummer van Tijdschrift voor Psychiatrie is verschenen

Array

psychose1In het decembernummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:

Antipsychotica bij mensen met verstandelijke beperking onder nieuwe wet
Antipsychotica worden veel voorgeschreven bij gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Maar er is geen bewijs voor effectiviteit bij deze indicatie. Volgens Kapitein en Wieland zal onder de nieuwe wet Zorg en dwang dit gebruik als dwang worden gezien. Dan zou het gebruik van deze medicatie geëvalueerd moeten worden en eventueel gestaakt. Echter, afbouw blijkt niet altijd eenvoudig. De auteurs pleiten voor een richtlijn voor afbouw van antipsychotica waarin zorgvuldige diagnostiek en intensieve begeleiding noodzakelijke elementen zijn.

Gevoelens en fibromyalgie
Problemen in de affectregulatie, te weten moeite om gevoelens te onderkennen, komen voor bij zowel alexithymie als fibromyalgie. Maes en Sabbe vonden in de literatuur dat alexithymie veel voorkomt bij patiënten met fibromyalgie. Zij pleiten er daarom voor om deze patiënten te screenen op alexithymie. Herkenning is belangrijk voor het vermijden van valkuilen in de arts-patiëntrelatie en voor de behandelingsstrategie.

Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen
Van Alphen e.a. geven commentaar op de DSM-5-sectie over persoonlijkheidsstoornissen met betrekking tot ouderen. Volgens hen verdienen de gedragsveranderingen door een somatische oorzaak en een laat ontstaan van persoonlijkheidsproblematiek speciale aandacht als het om ouderen gaat.

Hoofdhaar en cortisolmeting
Verstoringen van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras en het stresshormoon cortisol houden verband met verschillende psychiatrische stoornissen. Er zijn veel manieren om die verstoringen te meten. Analyse van het hoofdhaar is een nieuwe en veelbelovende variant. Bij patiënten met een bipolaire stoornis worden op deze manier verschillen gevonden aangaande het ontstaan van de stoornis en comorbiditeitspatronen. Maar er is meer onderzoek nodig, schrijven Spijker en collega’s.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen