Eerste cijfers zorgverzekeringsswitchers bekend

Array

Zoveelste premiestijging schudt Nederland wakker
De bekendmaking van de verhoogde zorgpremies heeft voor veel opschudding gezorgd. Voor de premies bekend waren gaf 9,3% aan een overstap te overwegen, nu is dat 14,4%. Dat blijkt uit het onderzoek dat hoyhoy.nl uitvoerde onder 525 Nederlanders. hoyhoy.nl deed onderzoek in oktober vóór bekendmaking van de premies en wederom in december na bekendmaking van de premies. Het onderzoek laat zien dat de intentie om over te stappen aanzienlijk hoger ligt dan voorgaande jaren. Eind 2013 veranderde 6,5% van zorgverzekeraar; dat zijn 1,1 miljoen mensen. Hoeveel het er dit jaar daadwerkelijk zijn moet nog blijken, omdat de knoop vaak op het laatste moment wordt doorgehakt. Een goed overwogen overstap kost tijd, maar het ziet ernaar uit dat Nederland het dit jaar wél op grote schaal gaat doen.

geld-en-zorg-212Meer switchers, later switchmoment
Recente premiestijgingen van de zorgverzekeringen hebben ertoe geleid dat aanzienlijk meer Nederlanders van plan zijn van verzekeraar te switchen. De belangrijkste reden die voor een overstap wordt gegeven is dan ook het willen besparen op de zorgkosten (68,1%). Bijna een derde van de ondervraagden (31%) zegt op zoek te zijn naar een verzekering die beter past en 16,4% wil vrije artsenkeuze. Behalve een hogere switchintentie laat de markt ook een steeds later switchmoment zien. Een logisch gevolg van het later bekendmaken van de premies door verzekeraars en het feit dat er dit jaar echt wat te kiezen valt. Er zijn veel nieuwe producten op de markt en men heeft meer tijd nodig zich te oriënteren.

Markttendensen
Dat besparen zo belangrijk is blijkt ook uit de keuzes die overstappers nu al maken. Zo kiezen steeds meer mensen voor de goedkopere budgetpolis – ruim 30% dit jaar tegen 4% vorig jaar voor wat betreft verzekeringen afgesloten via hoyhoy.nl. Een andere methode die mensen aangrijpen om de maandelijkse kosten te drukken is het verhogen van het vrijwillig eigen risico. Voor het eerst in jaren daalt het percentage dat kiest voor het maximale eigen risico. Het bedrag van € 875 lijkt voor veel mensen toch te hoog te worden. De aanvullende verzekering wordt door steeds meer mensen geschrapt. Dit jaar heeft 33% alleen een basisverzekering ten opzichte van 14% vorig jaar. Fysiotherapie wordt nog maar door 30% afgenomen; vorig jaar was dat nog 43%. Eind 2013 nam nog 54% een tandartsverzekering, terwijl dat nu nog 49% is. In de hoogte van de dekking zijn geen grote veranderingen te zien.

De overstap wagen
De premiestijging zet Nederland aan het denken, aldus Hordijk van hoyhoy.nl Moet ik nu wel of niet overstappen? Er is een grote behoefte aan helderheid: hoe zit het nou allemaal? Hordijk vind het niet vreemd dat mensen tot het laatste moment wachten, want er valt dit jaar echt behoorlijk wat te kiezen. Daarnaast wacht de helft van Nederland altijd al tot eind december om de zorgverzekering te regelen. Vorig jaar waren er honderden mensen die op 31 december vóór 23.59 uur nog snel online hun verzekering afsloten. Dan heb je er in elk geval maximaal over nagedacht!”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen