Nederlander scoort krappe voldoende bij kennistest over zorgverzekeringen

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van hun zorgverzekering. Nog geen vier procent van alle mensen die een quiz over de zorgverzekering maakten op de campagnesite Word Wakker van de Patiëntenfederatie NPCF had alle vragen goed. De quiz Feiten en Fabels test de kennis van de bezoeker over de zorg(verzekering) en de dekking van de polis.

Bijna alle deelnemers aan de quiz wisten dat de zorgverzekeraars iedereen moeten accepteren voor de basisverzekering. Maar kennis ontbreekt veelal over wat de basisverzekering wel en niet dekt en wat de verschillen zijn tussen restitutiepolissen en naturapolissen.

gezinBijna de helft van de mensen denkt ten onrechte dat een zorgaanbieder aan een verzekerde moet vertellen of hij wel of geen contract heeft met de zorgverzekeraar van de patiënt. Het is de zorgverzekeraar die op zijn website moet aangeven wie wel en niet zijn gecontracteerd.

Een op de vijf meent dat zorgverzekeraars zelf kunnen bepalen wat er in het basispakket zit. En ruim de helft denkt dat een collectieve polis altijd goedkoper is dan een individuele. Ten slotte denkt bijna de helft van alle mensen dat je terecht kunt bij alle dokters in een ziekenhuis als dat ziekenhuis een contract heeft met je zorgverzekeraar. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

De pagina’s van de campagnesite worden dagelijks duizenden keren bezocht. De site helpt consumenten bewust te worden van de zorgverzekering. Verzekerden kunnen tot eind januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Opzeggen van de huidige verzekering kan tot eind december.

Patiëntenfederatie NPCF maakte de website omdat verzekerden aangaven dat ze tureluurs werden van alle polissen. Directeur Wilna Wind: “Want dat poliswoud is zo dichtbegroeid dat de meeste mensen letterlijk door de bomen het bos niet meer zien. Te vaak merken wij dat de post van de zorgverzekeraar niet wordt geopend en dat de oude polis dus gewoon doorloopt. Of dat mensen de polis wel bekijken, maar de weg kwijtraken in de kleine regeltjes van de polis. En dus alles bij het oude laten. Of een goedkope polis kiezen, zonder uit te zoeken wat die wel en niet vergoedt. Of een polis kiezen omdat de verzekeraar een bekende en dus vertrouwde naam heeft. Maar is dat wel verstandig? Met WordWakker wijzen we mensen de weg.”

Ga hier naar de campagnesite WordWakker voor informatie en hulp om daarna een goede zorgpoliskeuze te kunnen maken

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen