Antoni van Leeuwenhoek Prijs voor talentvolle jonge immunotherapie-onderzoeker

Array

onderzoekKankeronderzoeker Carsten Linnemann heeft op maandagavond 12 januari de Antoni van Leeuwenhoek Prijs ontvangen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt een aan jonge, talentvolle onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek, om zijn of haar carrière te stimuleren.

Linnemann doet onderzoek aan de precieze werking van het immuunsysteem en hoe het kan worden gestimuleerd om kanker op te ruimen. Immunotherapie is sterk in opkomst als nieuwe manier om kanker te bestrijden. De van oorsprong Duitse Linnemann promoveerde in december 2013 cum laude bij de onderzoeksgroep van prof. dr. Ton Schumacher, met subsidie van het Boehringer Ingelheim Fonds. Nu werkt hij als postdoc in diezelfde groep.

Volgens Schumacher is Linnemann een ‘opmerkelijk getalenteerde wetenschapper’ die in zijn jonge carrière al belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de ontwikkeling van immunotherapie. Tijdens zijn promotietraject werkte hij onder meer aan een techniek om afweercellen genaamd T-cellen een handje te helpen bij het herkennen van kankercellen. Dit gaat via het inbouwen van receptoren, een soort voelsprieten op het oppervlak van de T-cellen die heel specifiek onderdelen van kankercellen kunnen herkennen. Schumacher: “Carsten toonde aan dat als je T-cellen zo’n nieuwe receptor geeft, dit ook problemen kan opleveren. En hij vond een oplossing hiervoor.”

Dit werk publiceerde Linnemann in twee papers in het vooraanstaande vakblad Nature Medicine, in 2010 en in 2013. Afgelopen december had hij opnieuw een paper in Nature Medicine. Dit keer omdat hij heeft helpen aantonen dat niet alleen afweercellen van een type genaamd CD8+ T-cellen, maar ook CD4+ T-cellen in staat zijn om kankercellen te herkennen als ‘lichaamsvreemd’ en ‘gevaarlijk’ als gevolg van de DNA mutaties die zij hebben geaccumuleerd. Dat maakt het stimuleren van de afweerreactie tegen de gevolgen van DNA schade een aantrekkelijk doel van immunotherapie.

Schumacher noemt Linnemann verder ‘heel gedreven, ondernemend, en een enorm goede teamwerker’. Het ondernemende blijkt ook uit het feit dat Linnemann samen met Schumacher bezig is een biotechnologie bedrijfje op te starten, waarin zij gaan proberen hun basale wetenschappelijke werk aan T-cellen en receptoren om te zetten in therapieën voor kankerpatiënten.

“Ik was blij verrast om te horen dat ik deze prijs krijg,” reageert Linnemann. “Ik werk nu zeven jaar in het Antoni van Leeuwenhoek, en heb gezien wie de prijs eerder kregen. Dat waren allemaal erg goede wetenschappers. Ik vind het een hele eer om nu ook bij dat rijtje te horen.” Het bijbehorende prijzengeld van 6000 euro, te besteden aan onderzoek gerelateerde activiteiten, zal hij gebruiken voor cursussen hoe wetenschappelijke vindingen het beste kunnen worden vertaald naar biotech startups. Linnemann: “De komende tijd zal ik mijn energie vooral in ons bedrijf gaan stoppen. We hebben nu net laboratoriumruimte gevonden op het Amsterdam Science Park, en hopen binnenkort officieel van start te gaan.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen