Dialyseafdeling Amphia ontvangt opnieuw HKZ-certificaat

Array

Kwaliteit van zorg voor dialysepatiënten geborgd
De dialyseafdeling van het Amphia Ziekenhuis heeft opnieuw het kwaliteitscertificaat van Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) in ontvangst mogen nemen. Met dit keurmerk laat de afdeling zien dat er voortdurend gewerkt wordt aan het verder verbeteren van de kwaliteit van zorg voor dialysepatiënten. En dat voor het gehele zorgtraject: van de voorbereiding op dialyseren tot aan nazorg na een transplantatie. Het dialyseteam van Amphia ontving het HKZ-certificaat in 2002 als één van de eerste dialyseafdelingen in een algemeen ziekenhuis in Nederland en heeft het sindsdien steeds weten te behouden.

amphia_dialyseDialysezorg in Amphia
Bij de dialysezorg in Amphia is een breed gespecialiseerd team betrokken dat onder andere bestaat uit internist-nefrologen, dialyseverpleegkundigen, een medisch maatschappelijk werker en diëtist. Patiënten worden door dit team structureel begeleid vanaf het moment dat iemand te horen krijgt dat de nieren niet goed meer functioneren. Het zoveel mogelijk behouden van de kwaliteit van leven is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Tijdens de visitatie beoordeelden de HKZ-auditoren dat het team ontzettend gemotiveerd en betrokken is. Een beeld dat door dialysepatiënten op de afdeling onderstreept wordt. Daarnaast waren er complimenten voor de wijze waarop in spoedsituaties een ‘shunt’ wordt aangelegd. Dit is een verbinding tussen een ader en slagader die nodig is om een koppeling tussen de bloedbaan en dialysemachine te realiseren. Ook de aandacht voor palliatieve zorg, zorg in de laatste levensfase, werd door de auditoren benoemd als sterke ontwikkeling. Kortom, meer dan genoeg redenen om het HKZ-certificaat te verlengen.

HKZ-certificaat
Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in de zorg en kent een apart certificaat voor dialysecentra. Verschillende partijen waaronder de Nierstichting en de Nederlandse Internisten Vereniging hebben het HKZ-keurmerk gekozen tot hét kwaliteitskeurmerk voor dialysecentra. En voor zorgverzekeraars is HKZ-certificering de norm voor dialysecentra in Nederland. Het HKZ-certificaat is drie jaar geldig.

Bron: Amphia Ziekenhuis

Recente artikelen