Zorgen over aanhoudende fusiegolf ziekenhuizen

Array

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich zorgen over de aanhoudende fusiegolf van Nederlandse ziekenhuizen. Van de 162 ziekenhuisorganisaties die er in 1985 waren, zijn er eind 2015 nog maar 89 over. Fuseren mag niet zomaar. Fusies moeten worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die vanuit het belang van (toekomstige) gebruikers toetst of fusies toelaatbaar zijn.

Volgens Patiëntenfederatie NPCF zijn die fusies niet altijd in het belang van de patiënt. Omdat er minder concurrentie is tussen ziekenhuizen hebben patiënten minder te kiezen, zonder dat vast staat dat de patiënt kan rekenen op betere zorg of beter betaalbare zorg.

fusie zorgWoensdag 21 januari 2015 dient voor de sector bestuursrecht van de rechtbank Rotterdam een zaak van Patiëntenfederatie NPCF tegen de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Inzet van het geschil is de goedkeuring die de ACM heeft gegeven aan de fusie van twee Brabantse ziekenhuizen.

Die ziekenhuizen St. Franciscus in Roosendaal en Lievensberg in Bergen op Zoom zijn op 31 december opgegaan in het nieuwe Bravis ziekenhuis. Volgens Patiëntenfederatie NPCF heeft de ACM die fusie goedgekeurd zonder voldoende te toetsen wat de gevolgen zijn voor de patiënten. De ACM heeft haar oor te zeer te luisteren gelegd bij de twee dominante zorgverzekeraars in de regio. Patiëntenfederatie NPCF besloot daarom in mei 2013 zich tegen deze fusie te verzetten.

Waarom fuseren ziekenhuizen?
Waarom fuseren ziekenhuizen? Met een grote organisatie kunnen ze beter onderhandelen met zorgverzekeraars en zouden ze efficiënter kunnen werken. Ook zouden sommige specialismes behouden blijven als de zorg wordt geconcentreerd.

Patiëntenfederatie NPCF vraagt zich af of dit daadwerkelijk het geval is. Onduidelijk is namelijk waar de patiënt blijft. Moet die straks langer reizen? Wordt de zorg uiteindelijk duurder? Kan de patiënt nog kiezen welke behandeling hij waar wil hebben? Samenwerken van ziekenhuizen kan nuttig zijn, maar waarom moet er per se worden gefuseerd?

Bij de fusie van deze twee Brabantse ziekenhuizen gaat het om twee gelijkwaardige ziekenhuizen die samen verder willen gaan. Volgens Patiëntenfederatie NPCF heeft ACM verzuimd zorgvuldig te onderzoeken of de fusie tot een vermindering van concurrentiedruk leidt ten nadele van de patiënt. Daarmee is het goedkeuringsbesluit in strijd met artikel 41(2) van de Mededingingswet. Om die reden vraagt Patiëntenfederatie NPCF de rechtbank om het besluit te vernietigen en de fusie ongedaan te maken.

> Zie ook NPCF in beroep tegen besluit ACM om ziekenhuisfusie goed te keuren

> Zie ook Patiëntenfederatie NPCF: code rood voor ziekenhuisfusies

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen