Kentalis Talent ontvangt predicaat Excellente School

Array

taalstoornisKentalis Talent, een school in Vught (Noord-Brabant) voor kinderen die doof of slechthorend zijn of een taalontwikkelingsstoornis hebben, ontving 26 januari het predicaat ‘Excellente School 2014’. Het predicaat is in 2012 ingevoerd door staatssecretaris Sander Dekker van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Excellente scholen bieden hun leerlingen onderwijs van hoge kwaliteit en zijn een voorbeeld voor andere scholen.

Onafhankelijke jury
Een onafhankelijke jury beoordeelt of scholen in aanmerking komen voor het predicaat. De Inspectie van het Onderwijs maakt een selectie van scholen die al een aantal jaren zeer goed presteren. Deze scholen geven een presentatie aan de jury. De jury bezoekt de scholen die zij veelbelovend vindt en doet ook navraag bij referenties van de school. Ook bekijkt de jury inspectierapporten. Daarna draagt de jury de scholen die het predicaat verdienen voor aan de staatssecretaris. Conclusies van de jury zijn:

Sterke band met Kentalis Academie
“Deze organisatie is een schoolvoorbeeld voor het speciaal onderwijs vanwege een aantal opvallende ontwikkelingen. Er is een sterke band met het onderzoeksdeel van Kentalis, de Kentalis Academie, waarin de wisselwerking tussen praktijk en onderzoek en ontwikkeling rendeert. Daardoor ontstaat een duidelijke synergie tussen praktijk en (theoretische en empirische) kennis. Kentalis Talent neemt zowel nationaal als internationaal een belangrijke plaats in binnen de wereld van doven en slechthorenden.”

Vernieuwend onderwijs
“De kennis en expertise worden op effectieve en vernieuwende wijze uitgedragen naar het reguliere onderwijs door het Twinschoolproject met basisschool De Bolster, maar ook door initiatieven te ondernemen binnen de eigen cluster-2-kring (een van de vier categorieën binnen het speciaal onderwijs). Kentalis Talent kijkt over haar eigen schoolgrenzen heen en blijft vernieuwen en ondernemen onder leiding van een krachtig managementteam met visie. Opvallend is dat niet alleen de directie of leden van het managementteam aan het uitdragen van de expertise meewerken, maar dat deze taak door alle medewerkers wordt opgepakt en door de directie wordt aangemoedigd.”

Reactie afdelingsdirecteuren
Afdelingsdirecteuren Annet de Klerk, Wilco Kolbrink en Joan Brakel gaven een korte maar krachtige reactie: “Een kroon op ons werk!”.

Over Kentalis
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor kinderen, jongeren en volwassenen met beperkingen in horen of communiceren. Zij zijn doof, (ernstig) slechthorend of doofblind. Of zij hebben moeite met taal en spraak, mogelijk in combinatie met autisme. Wij willen dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen aan onze samenleving.

Daarom bieden wij hen allerlei mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie: landelijk en dichtbij huis. Kentalis heeft 6.200 leerlingen, waarvan 3.000 begeleiding krijgen in het regulier onderwijs, 7.000 zorgcliënten, 15.000 audiologiepatiënten en 4.600 medewerkers.

Meer informatie over:

– De conclusie van de jury: www.excellentescholen.nl/speciaal-onderwijs/scholen/1017/

– Kentalis Talent: www.kentalisonderwijs.nl/talent.

– Doof- en slechthorendheid en taalontwikkelingsstoornis: www.ikenkentalis.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen