Radboudumc niet tegen donatie na euthanasie

Array

radboudVrijdagochtend berichtte de Volkskrant dat het Radboudumc weigert een nierdonatie uit te voeren van een patiënt die binnenkort euthanasie krijgt.

Het Radboudumc staat als groot transplantatiecentrum niet afwijzend tegenover orgaandonatie. De combinatie euthanasie en donortransplantatie is in Nederland pas enkele keren voorgekomen. Het betreft een zeldzaam en complex vraagstuk, waarbij zorgvuldigheid voorop staat.

Het Radboudumc vindt dat er sprake moet zijn van een behandelrelatie. Dit soort ingewikkelde vraagstukken vergt inzicht in de medische achtergrond van de patiënt en zorgvuldige afstemming tussen arts en patiënt. Daarom is het verzoek teruggelegd bij het behandelend ziekenhuis, in dit geval het CWZ. Indien het CWZ na zorgvuldige afweging het verzoek honoreert, zullen de transplantatiecoördinatoren in de regio Nijmegen, aangesteld in het Radboudumc, zoals gebruikelijk deze procedure in het CWZ begeleiden. Dit gebeurt in goed overleg met het CWZ.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen