Protonentherapie vanaf 2017 beschikbaar in Nederland

Start bouw protonenkliniek in Delft definitief
De bouw van het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) start in mei. Dat maakten initiatiefnemers Erasmus MC, LUMC en TU Delft vandaag bekend. Het centrum voor protonentherapie wordt in Delft gebouwd en zal in 2017 haar deuren openen. Protonentherapie wordt in het buitenland al volop toegepast bij de behandeling van kanker. Nu komt de behandeling ook in Nederland beschikbaar, midden in het dichtstbevolkte gebied van Nederland. “Ik ben natuurlijk erg blij dat we na jaren van intensieve voorbereiding nu echt van start gaan. Maar het is vooral goed nieuws voor de patiënten in Nederland”, zegt Prof.dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC. “Kwetsbare patiënten moeten nu nog naar het buitenland reizen voor protonentherapie, met alle hoge kosten en problemen van dien. Daar gaat nu verandering in komen.”

Holland Particle Therapy Centre HollandPTCMinder schade
Het belangrijkste voordeel van radiotherapie met protonen ten opzichte van de huidige behandeling is dat tumoren veel gerichter kunnen worden aangepakt, met veel minder schade aan het omringende weefsel. Voor sommige kankersoorten, bijvoorbeeld rond het oog, het hoofd/hals-gebied, de hersenen en vermoedelijk ook de alvleesklier, is zulke precieze bestraling van groot belang. Ingrijpende bijwerkingen kunnen met protonentherapie voorkomen worden. Deze en andere patiënten die nu nog met conventionele radiotherapie behandeld worden, zullen duidelijk voordeel hebben bij de nieuwe therapie.

Verdere verbeteringen
De Minister van VWS besloot in 2013 de therapie voor 2.200 Nederlandse patiënten per jaar in de verzekerde zorg op te nemen, van wie HollandPTC er 600 zal kunnen behandelen. Een grootschalig klinisch-wetenschappelijk onderzoek naar verdere verbeteringen in de therapie is al van start gegaan. Drs. Dirk Jan van den Berg, voorzitter College van Bestuur van de TU Delft: “Het fundamentele voordeel van protonentherapie staat al vast, maar er is nog zoveel potentieel voor verdere innovatie. Niet alleen klinisch, maar ook op technologisch gebieden waar we nu al toonaangevend zijn. Daarom is dit voor de TU Delft een belangrijke ontwikkeling.”

Medical Delta
HollandPTC is een belangrijk speerpunt binnen de Medical Delta, de medisch-technologische samenwerking tussen de universiteiten en universitair medische centra van Leiden, Delft en Rotterdam. “De combinatie van twee academische ziekenhuizen en een technische universiteit zorgt voor baanbrekende ontwikkelingen in de zorg. Protonentherapie past daar goed bij”, aldus Henk Gerla RA, lid Raad van Bestuur van het LUMC.

Bron: HollandPTC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen