Nieuw behandelplan inwendige bestraling prostaatkanker nodig

bestraling prostaatkankerPromotie Anna Dinkla: ‘Stepping source prostate brachytherapy: from target definition to dose delivery’.
Er is nieuwe software nodig om snel een behandelplan op te stellen voor inwendige bestraling van kanker aan de prostaat. Dit is volgens Dinkla nodig omdat er een nieuwe methode is ontwikkeld voor het plannen van de behandeling, waarmee men snel en eenvoudig goede resultaten behaalt. Onduidelijkheid blijft bestaan over het meest wenselijke behandelplan. Hierover zijn de meningen tussen artsen verdeeld.

Vanwege dit meningsverschil blijft het moeilijk te kwantificeren hoe een goede, of de beste, dosisverdeling eruit ziet. De bestaande variatie van behandelplannen tussen artsen en laboranten is nog niet opgelost.

Volgens de promovenda is nieuwe software nodig die leidt tot een eenvoudige workflow zodat dit geen knelpunt vormt in het behandelproces. Voordeel is dat de patie?nt tijdig kan worden bestraald wanneer er snel een goed behandelplan wordt opgesteld. Dit is voor de patie?nt van belang, maar ook voor de efficie?ntie in de zorg in het algemeen.