Acties ziekenhuizen van de baan

Array

Principeakkoord nieuwe cao ziekenhuizen bereikt
Na acties van ziekenhuismedewerkers richting hun Raden van Bestuur en directies, waarmee ze ook druk op de ketel zetten van werkgeversorganisatie NVZ, is vanochtend in alle vroegte eindelijk een principeakkoord bereikt voor een nieuwe cao. De vorige cao voor de 190.000 ziekenhuismedewerkers liep al een jaar geleden af. In de cao zijn afspraken gemaakt over koopkracht, echte banen en het verhogen van de kwaliteit binnen de zorg. Zo wordt het scholingsbudget met 3% per jaar verhoogd, wat de kwaliteit ten goede komt. Naast afspraken over scholing zijn er afspraken gemaakt over een loonstijging van gemiddeld 6,5% en het verhogen van het aantal vaste contracten in plaats van externe flexcontracten Alle verdere acties die werden voorbereid met de vakbonden FNV, CNV, FBZ en Nu’91 zijn hiermee van de baan.

Merlijn, EliseElise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn is blij met het resultaat: ”Het heeft heel lang geduurd voordat we tot een akkoord kwamen. Nadat we alleen maar verslechteringsvoorstellen van de NVZ kregen, is het ziekenhuispersoneel in opstand gekomen. Ze hebben actief geflyerd, een cao-filmpje verspreid, informatiesessies met collega’s gehouden en petities overhandigd aan Raden van Bestuur, waarin we hen vroegen op te komen voor hun eigen personeel. In bepaalde ziekenhuizen stond het personeel al in de startblokken om de acties op te schalen, maar zover heeft het gelukkig niet hoeven komen. Dankzij de druk van een ultimatum van de vakbonden en de dreiging van hardere acties wilde de NVZ opnieuw aan de onderhandelingstafel en is eindelijk ingegaan op de eisen van de medewerkers. Hierdoor blijven zij in staat om goede kwaliteit van zorg te bieden.”

In het akkoord is een loonstijging afgesproken die kan oplopen tot gemiddeld 6,5%. Loon, eenmalige uitkeringen en het ontvangen van onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie zorgt voor koopkracht voor alle ziekenhuismedewerkers. Afhankelijk van de gemiddelde ORT, kan dat laatste oplopen tot een verbetering van rond de 1-1,5%.

Verder is afgesproken dat externe flexcontracten worden omgezet in vaste contracten voor intern personeel en dat alle ziekenhuismedewerkers recht hebben op scholing. Het werk in ziekenhuizen verandert, de vergrijzing neemt steeds meer toe en daarom is het van groot belang dat er wordt geïnvesteerd in het personeel. “Dankzij een structureel scholingsbudget van 3% per jaar kunnen medewerkers hun vakkennis op peil houden en zich persoonlijk blijven ontwikkelen, zodat ze aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt. Ook wordt de wachtgeldregeling omgezet in een activeringsregeling die van-werk-naar-werk als uitgangspunt heeft, waardoor medewerkers meer zekerheid op werk houden”, aldus Merlijn.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2014 en loopt tot 31 december 2016. Het principeakkoord wordt binnenkort voorgelegd aan de (actievoerende) leden van de vakbonden voor instemming.
Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen