Reactie AMC op het rapport van de Commissie Bleichrodt #Tuijtjenhorn

Array

Wij hebben met veel belangstelling kennisgenomen van het rapport van de commissie Bleichrodt over de gebeurtenissen in Tuitjenhorn en het oordeel van de commissie over de rol van het AMC daarin, en van de brief van de ministers van VWS en Veiligheid & Justitie aan de Tweede Kamer.

In december 2013 heeft het AMC de zelfevaluatie afgerond over zijn handelen en daaruit conclusies getrokken. Het betrof destijds een voorlopige conclusie omdat het AMC voor een definitief oordeel het rapport van de evaluatiecommissie wilde afwachten. De conclusies van de zelfevaluatie van het AMC van december 2013 lijken grotendeels in lijn te zijn met het rapport van de evaluatie-commissie.

amcOp basis van de zelfevaluatie concludeerde het AMC destijds onder andere dat:

  • het AMC contact had moeten opnemen met huisarts Tromp;
  • de melding bij de IGZ terecht was;
  • de AMC-procedure voor contact met de IGZ niet gevolgd is.

Een belangrijke conclusie destijds was dat we in de collegiale zorgvuldigheid ten opzichte van huisarts Tromp, als opleider van de coassistent, tekort zijn geschoten. Volgens de Raad van Bestuur hebben we niet collegiaal gehandeld ten opzichte van de huisarts; hiervoor heeft zij eind 2013 haar excuses aangeboden aan de weduwe van de huisarts.

We hebben gelezen dat de commissie het handelen van het AMC met betrekking tot de melding bij de IGZ als zorgvuldig beoordeelt. In de brief van de minister aan de Tweede Kamer laat de commissie weten ‘dat het AMC in deze casus terecht heeft geoordeeld dat het hier een zeer uitzonderlijke situatie betrof waarin ervan kon worden afgezien contact op te nemen met de huisarts, en in plaats daarvan gelijk de zaak te melden bij de IGZ. Daarmee week het AMC wat de commissie betreft terecht af van de standaardwerkwijze waarin voorafgaand collegiaal overleg de norm is.’

Het AMC heeft in vervolg op de zelfevaluatie de meldingsprocedure voor de IGZ aangescherpt. Het nieuwe beleid voor meldingen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (gepubliceerd op 2 januari 2014 als ‘Beleid Melding aan Toezichthouder’), stelt dat uitsluitend de Medische Directie van het AMC alle meldingen aan alle toezichthouders doet (en de Raad van Bestuur daarvan op de hoogte brengt). Voorafgaand aan een melding wordt contact gelegd met alle betrokken partijen, tenzij zeer uitzonderlijke omstandigheden dit ongewenst maken.

Het AMC beseft dat door zijn melding bij de IGZ onrust en onzekerheid is ontstaan bij huisartsen en huisartsopleiders in Nederland. Het AMC heeft lessen getrokken uit de zelfevaluatie. Hiermee, en door de aanscherping van het beleid voor melding aan de inspectie hopen we dat een deel van die onrust is weggenomen. Daarnaast hopen we dat het rapport van de commissie Bleichrodt de gewenste duidelijkheid geeft over de beoordeelde instanties.

Documenten en publicaties

Brief Tweede Kamer Rapport evaluatiecommissie Tuitjenhorn

Rapport van de evaluatiecommissie Tuitjenhorn

Rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen