Première filmpje voor mensen met visuele beperking

Array

Film voor blinden over hardlopen
Hoe ervaart iemand die niet of slecht kan zien een rondje hardlopen? Het antwoord op die vraag geeft de film Running Blind die vrijdag 10 april in Houten in premie?re gaat. De gelijknamige stichting wil met de film visueel beperkten kennis laten maken met de mogelijkheden om hard te lopen terwijl je niet of niet goed kan zien.

“De film is speciaal gemaakt voor blinden en slechtzienden,” zegt Netty Dorrestijn die op het idee van de film kwam, “maar is ook voor zienden heel boeiend.” Dorrestijn is verbonden aan de stichting Running Blind die er met een buddysysteem voor zorgt dat blinden en slechtzienden de “wind in hun haren kunnen voelen” door met ze te gaan hardlopen.

running blindSporten
Mensen die niet of niet goed kunnen zien hebben allerlei hulpmiddelen om het dagelijks leven te vergemakkelijken. Maar sporten is er vaak niet bij. Terwijl dat juist een goed middel kan zijn tegen bijvoorbeeld eenzaamheid, gewichtsproblemen en verveling. Bij Running Blind rennen een buddy en iemand die visueel beperkt is naast elkaar, verbonden met een rood koord.

Groei
De stichting is in 2007 opgericht en uitgegroeid van een lokaal Rotterdams initiatief tot een organisatie met zeven regionale afdelingen in Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Leiden, Den Bosch en Utrecht. Maar de stichting wil verder groeien. Dorrestijn: “De mensen die wij helpen met hardlopen, hebben daar heel veel baat bij. Wij willen dat iedere blinde of slechtziende de kans krijgt om die ervaring te krijgen. Met de film hopen we aandacht te krijgen voor die boodschap.”

Droom
De film, die met steun van het Oogfonds gemaakt is, neemt het publiek mee met een droom over hardlopen. Over de geluiden die de loper hoort, de wind die hij voelt en de mensen die hij ontmoet. De premie?re van de film is tijdens de twintigste editie van de landelijke oogbeurs ZieZo. Psychiater en hardloper Bram Bakker zal voorafgaand aan de film een lezing houden over runningtherapie. Die therapie richt zich op het verminderen van depressies en het verbeteren van zelfvertrouwen door middel van hardlopen.

De première is in de Elzenzaal van Expo Houten. De lezing van Bram Bakker start om 13.00u, de film start rond 13.45u. Voor meer informatie over Running Blind: www.runningblind.nl. Toegang tot de oogbeurs ZieZo is gratis, na aanmelding via www.ziezo.org/gratis-toegangskaarten/.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen