Ouderen krijgen onvoldoende zorg, vereenzamen en vallen vaker

Array

Ouderen krijgen onvoldoende thuiszorg zo blijkt uit onderzoek NOS onder huisartsen en verpleegkundigen. Bejaarden vereenzamen omdat de verzorgingshuizen zijn gesloten,  kinderen verder weg wonen en buren het te druk hebben om naar de ouderen in de buurt om te kijken. Het gevolg: vereenzaming. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat ouderen onvoldoende thuiszorg krijgen. Ze constateren dat ouderen vaak te weinig professionele zorg aan huis krijgen en ook te weinig mantelzorg. De ouderen worden daardoor eerder eenzaam, eten en drinken niet voldoende en vallen sneller. Door de bezuinigingen die het kabinet heeft doorgevoerd, kunnen alleen ouderen die 24 uur per dag zorg nodig hebben nog terecht in een verpleeghuis.De vragenlijst, over de zorg aan zelfstandig wonende ouderen van de NOS, werd ingevuld door 320 artsen en 30 wijkverpleegkundigen.

ouderenzorgDe problemen die huisartsen en verpleegkundigen constateren hebben vooral te maken met de algemene ondersteuning thuis en met bezuinigingen. Veel ouderen krijgen minder huishoudelijke hulp en er is minder dagbesteding en begeleiding.

Ouderen moeten van het kabinet langer thuis blijven wonen. Dat is over het algemeen ook de wens van ouderen. Ze willen het liefste in hun vertrouwde omgeving blijven. “Maar”, stelt Professor dr. Jos Schols van de Universiteit Maastricht, “niet alle voorzieningen zijn goed genoeg of goed uitgedacht. De overgang gaat op dit moment te snel.” Ouderen mogen dan wel zo lang mogelijk willen thuis wonen, de kosten moeten afnemen. Dit kan enkel door de zorg- en dienstverlening voor ouderen nog efficiënter en kwalitatief beter te maken.

Daarnaast is er in de eerstelijn te weinig kennis van ouderengeneeskunde. Medisch studenten moeten al vroeg in de opleiding kennismaken met ouderengeneeskunde. Dit benadrukken Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en ANBO-directeur Liane den Haan.

Vorige week verscheen het rapport van Leyden Academy waarin, met het oog op de vergrijzing, gepleit wordt voor meer aandacht voor ouderen in medische opleidingen. Artsen moeten weten welke rol huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde hebben in de zorg voor ouderen. Den Haan: “Uit recent onderzoek van ANBO en Verenso onder senioren blijkt dat zes op de tien (59%) deelnemers graag een betere samenwerking willen tussen de huisarts en de specialist ouderengeneeskunde. Dat is ook broodnodig, want de specialisten ouderengeneeskunde hebben zicht op ouderdomsverschijnselen en ziekten. De samenwerking moet worden gestimuleerd. Meer uitwisseling van kennis leidt tot vroegtijdiger en effectievere aanpak: dat werkt kostenbesparend.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen