VoorZorg voorkomt verwaarlozing en kindermishandeling in risicogezinnen

Array

VoorZorg, een programma ter voorkoming van verwaarlozing en kindermishandeling, blijkt effectief. Onderzoekers van VUmc concluderen dat kinderen die aan dit programma meedoen significant minder vaak aangemeld zijn bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift PlosOne.
VoorZorg is een programma ter voorkoming van kindermishandeling gebaseerd op het Amerikaanse Nurse-Family Partnership (NFP). Het programma richt zich op jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, met een lage opleiding, een laag inkomen, en daarbij minstens één andere risicofactor, zoals huiselijk geweld, weinig sociale steun en een ongezonde leefstijl. In de VS is het programma al succesvol gebleken, en nu blijkt het in Nederland ook effectief. Hiermee is Nederland het eerste land, naast de VS, waarin de effectiviteit van het programma is vastgesteld.probleemgezinProgramma effectief
VUmc-onderzoek naar de effectiviteit van het programma werd uitgevoerd onder 460 moeders. Hiervan kreeg de helft de gebruikelijke zorg. De jonge moeders kregen ongeveer 40 huisbezoekenvan gespecialiseerde verpleegkundigen: 10 tijdens de zwangerschap en 30 vanaf de geboorte tot 2 jaar. Uit het onderzoek blijkt nu dat het aantal meldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling van kinderen die VoorZorg volgdebijna gehalveerde. Prof. Remy HiraSing: “Naast alle andere positieve resultaten, zijn we erg blij met dit significante effect. De goede band die de deelnemers opbouwen met de VoorZorg verpleegkundigen en het gestructureerde programma, hebben tot dit resultaat geleid”.

Maatschappelijk probleem
Kindermishandeling is een groot maatschappelijk probleem met veel fysieke maar ook mentale gevolgen voor kinderen op zowel korte als lange termijn. Zo’n 3 tot 4% van alle kinderen krijgt tijdens hun jeugd te maken met mishandeling. Soms leidt mishandeling zelfs tot overlijden. Tot heden lag het accent op het vroeg signaleren van de mishandeling – dus nadat de mishandeling plaats heeft gevonden – omdat er nog geen effectief programma bestond. VoorZorg blijkt dit effectieve programma te zijn dat kindermishandeling voorkomt. Jeugdarts en projectleider dr.Silvia van den Heijkant: “Dit programma heeft zichzelf terugverdiend na 3 jaar en op de langere termijn zijn de baten hoger dan de kosten; het is dan ook zeer aan te bevelen voor gemeenten als investering in het preventieve jeugdbeleid”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen