Lachgas op Spoedeisende hulp voor kindvriendelijkere zorg

Array

Kinderen die een pijnlijke behandeling op de Spoedeisende hulp van Meander Medisch Centrum moeten ondergaan, of angstig zijn voor hun behandeling, kunnen sinds kort lachgas toegediend krijgen. Lachgas vermindert de angst en de pijn. Alle Spoedeisende hulp (SEH) artsen zijn recent geschoold om lachgas toe te dienen. Hiervoor is een speciaal apparaat aangeschaft.

Roy Welsing is één van de SEH-artsen en initiatiefnemer om lachgas op de Spoedeisende hulp te introduceren. “Kinderen zijn vaak angstig als ze op de Spoedeisende hulp komen, waardoor een behandeling een nare ervaring kan zijn en lastiger uit te voeren is. Lange tijd was er geen eenvoudige manier beschikbaar om een kind op de Spoedeisende hulp sedatie en pijnstilling te geven zonder infuus.

SEH-arts Roy Welsing toont in een behandelkamer het lachgas en de Excidio waarmee hij op veilige wijze lachgas kan toedienen.

SEH-arts Roy Welsing toont in een behandelkamer het lachgas en de Excidio waarmee hij op veilige wijze lachgas kan toedienen.

Hierdoor moesten we kinderen met een traumatisch letsel zoals een wond of botbreuk soms laten opnemen voor een behandeling in een operatiekamer. Omdat wij nu opgeleid zijn om lachgas toe te kunnen dienen bij kinderen en hiervoor de juiste apparatuur tot onze beschikking hebben, kunnen wij deze kinderen nu zelf behandelen.”

Het lachgas wordt toegediend in een vaste zuurstof/lachgas verhouding van 50/50, waardoor er geen diepe sedatie plaatsvindt en het contact met het kind blijft bestaan. Het apparaat, de Excidio, breekt het lachgas af in onschuldige gassen, zodat op elke behandelkamer veilig lachgas kan worden toegediend. Welsing: “Er is altijd een SEH-arts aanwezig bij de behandeling onder lachgas, maar langdurige bewaking of extra tijd op de SEH is niet nodig. De behandeling gaat juist sneller door het gebruik van lachgas. Het lachgas is snel uitgewerkt. Allemaal voordelen voor kinderen die moeite hebben met bloedprikken, een infuus aanprikken of bij wie het geven van een lokale verdoving te traumatisch is zonder sedatie.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen