SOS Alarm hulpdienst app geen initiatief van overheid

Array

Vandaag is de zogenoemde SOS-app gelanceerd. De app is een burgerinitiatief van de non-profit organisatie Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. Het ministerie van Veiligheid en justitie, verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, is niet betrokken bij de ontwikkeling van de app.

De officiële hulpdiensten kunnen alleen worden gealarmeerd door te bellen met het alarmnummer 112. Er komt vervolgens spraakcontact tussen de 112-centrale en de melder tot stand.

logo-icon-sos-alarm-app-zwart-560x600Er kan dan worden doorgevraagd en in voorkomende gevallen kunnen direct instructies worden gegeven aan de melder van de noodsituatie. Het gebruik van deze en andere app’s komt daarmee niet in de plaats van het bellen met het alarmnummer 112. De overheid kan voor het gebruik van deze app niet in staan.

Via de applicatie kunnen mensen vrijwillige hulpverleners waarschuwen die zich aangemeld hebben voor Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om via de app 112 te bellen. De informatie die de app genereert, wordt niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer van 112.

Hoe werkt het volgens SOS Alarm
In Nederland kunnen hulpverleners zoals EHBO’ers, BHV’ers, brandweer, defensie en politie zich inschrijven bij Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden via helplevensredden.nl. Zij worden via de Nationale SOS ALARM App op persoonlijke titel gealarmeerd en geïnformeerd als ze in de buurt zijn van een noodsituatie. Zij kunnen dan aangeven of ze in de gelegenheid zijn om te helpen. Momenteel zijn er volgens SOS Alarm er meer dan 32.000 geregistreerde hulpverleners.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen