Pilot: nieuw model Proefpersoneninformatie (PIF) beschikbaar

Array

Met ingang van 1 juni 2015 is het nieuwe Word-model Proefpersoneninformatie (PIF) beschikbaar. Het model is geschikt voor alle typen medisch-wetenschappelijk onderzoek. Later dit jaar volgt een web-based versie. Tot die tijd is het gebruik van het nieuwe Word-model een pilot. Iedereen die proefpersoneninformatie schrijft, kan er meteen al mee aan de slag. De (erkende) medisch-ethische toetsingscommissies METC’s zijn ook op de hoogte van het nieuwe model.
Het nieuwe model Proefpersoneninformatie (PIF) is beschikbaar via de website van de Dutch Clinical Trial Foundation. Alle onderzoekers die het model willen hanteren, kunnen ermee aan de slag. Farmaceutische bedrijven, CRO’s, onderzoeksafdelingen en wetenschapsbureaus van umc’s en ziekenhuizen, en METC’s kunnen een link naar het nieuwe model op intranet of hun website plaatsen.

lab 4In de tussentijd wordt een gebruiksvriendelijke web-based versie gebouwd: een praktisch en laagdrempelig instrument dat onderzoekers stapsgewijs ondersteunt bij het schrijven van proefpersoneninformatie.

Het nieuwe model Proefpersoneninformatie is een product van de DCTF-werkgroep Proefpersonen. Het wordt zodoende ondersteund door de NVMETC, de CCMO, NFU, STZ, Nefarma, Acron en de afdeling research professionals van de V&VN. Aan de ontwikkeling ervan werkten ook patiëntenorganisaties mee. De deelnemende partijen zijn trots dat het nieuwe model PIF op basis van consensus tot stand is gekomen en zodoende door allen wordt gedragen.

Proefpersoneninformatie is bedoeld om potentiële proefpersonen in begrijpelijk Nederlands zo te informeren, dat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen om wel of niet deel te nemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. De (erkende) METC’s beoordelen de proefpersoneninformatie als onderdeel van het onderzoeksprotocol. Gebruikmaking van het model PIF helpt onderzoekers om beknopte, heldere informatie op te stellen en voorkomt bovendien dat onderzoekers essentiële onderdelen over het hoofd zien bij het schrijven ervan.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen