Angst blijkt op latere leeftijd veel vaker voor te komen dan gedacht

Array

oudereOngeveer tien procent van de ouderen heeft last van angststoornissen
Het komt meer voor dan dementie of een depressie; angst bij ouderen. Toch wordt een angststoornis niet altijd herkend. Ouderen zijn minder geneigd angst als zodanig te herkennen, maar zullen dit vaker beschrijven in termen van lichamelijke ziekten, zoals hartkloppingen, zich beroerd voelen, nervositeit of benauwdheid.

Angsten die vaak op latere leeftijd voor het eerst hun intrede doen zijn bijvoorbeeld de angst om dement te worden of de vermijding naar aanleiding van een val op straat. Ook komt de angst voor een ernstige ziekte of angst bij een bestaande ziekte vaak voor. Wanneer angstgevoelens je langere tijd belemmeren in je dagelijkse functioneren spreek je van een angststoornis.

Straatvrees
De meest voorkomende angststoornis bij ouderen is straatvrees of pleinvrees, waarbij mensen bovenmatig veel angst ondervinden bij het bezoeken van situaties buitenshuis. Dit kunnen winkels zijn, een bioscoop, openbaar vervoer, het werk, de straat, of de bibliotheek. Ouderen gaan dit soort situaties vervolgens vermijden, waardoor ze in een isolement kunnen raken.

Drie andere meer of minder voorkomende angststoornissen bij ouderen zijn:

  • de sociale fobie: verjaardagen, feestjes, telefoontjes vermijden
  • de dwangstoornis: smetvrees, controledwang
  • de gegeneraliseerde angststoornis: overmatig piekeren over allerlei onderwerpen

Praten helpt
Wie denkt dat angst bij de oude dag hoort en niets aan te doen is heeft het mis. Herstel is absoluut mogelijk. Maar dat gaat vaak niet vanzelf. Het is allereerst belangrijk om problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Vaak ontdekken mensen ook dat ze niet de enige zijn met dit probleem. Wanneer het niet goed lukt om er zelf uit te komen en er meer hulp nodig is, ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan u verwijzen naar een specialist.

Een behandeling van een angststoornis kan bestaan uit verschillende mogelijkheden. Bij een lichte tot matige variant kunnen een aantal gesprekken met een hulpverlener al voldoende steun bieden. Ernstige angststoornissen zijn het best te behandelen met cognitieve gedragstherapie, waarin wordt geleerd om te wennen aan de angst en om te gaan met angstige situaties door er anders over te denken. Samen met de patiënt gaan we deze angstige situaties opzoeken. Het vermijden van datgene waar je bang voor bent zal angsten in stand houden en soms juist doen toenemen. Het is daarom belangrijk kleine stappen te nemen om dingen waar je bang voor bent toch te proberen.

Wanneer angst uw leven beheerst, bespreek dit dan met uw huisarts. Meer informatie over een angststoornis: http://www.psyq.nl/Programma/Angststoornissen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen