Topsector Life Sciences & Health is onmisbaar voor een gezond en welvarend Nederland

Array

Uitdagingen in topsector biedt kansen voor innovatieve ondernemers
Het economische en maatschappelijk belang van de sector Life Sciences & Health is aanzienlijk en groeiend. In het Topsectorplan Life Sciences & Health uit 2011 wordt de ambitie van de sector voor de komende twintig jaar helder uiteengezet. In 2025 moet de Nederlandse Life Sciences & Health sector tot de wereldtop behoren. Tegelijkertijd is de topsector Life Sciences & Health een sector die te maken heeft met grote maatschappelijke uitdagingen.

Kansen op nationaal en internationaal niveau
De topsector Life Sciences & Health bestaat uit bedrijven en kennisinstellingen in onder meer medische technologie, (bio)farmacie en regeneratieve geneeskunde en is bepalend voor een gezond en welvarend Nederland. De sector draagt 2,5% bij aan het BNP en levert zodoende een belangrijke bijdrage aan de economie. Nederlandse bedrijven zijn internationaal concurrerend en in verschillende focusgebieden en niches zelfs wereldleidend. Zo is Philips een wereldleider in medische beeldvorming en patiëntenmonitoring, DSM in biomaterialen en Crucell in vaccinniches. Daarnaast is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven, onder meer vanwege een uitmuntende kennisbasis en een sterk wetenschapssysteem in de Life Sciences.

“Door vergrijzing, toenemende vraag naar voeding, specialistische medicijnen en innovatieve medical devices is de Life Sciences een groeimarkt. Met name de technische ontwikkelingen in de topsector volgen elkaar razend snel op, waardoor wij de vakspecialisten alleen kunnen vinden als wij onze research en technologie blijven innoveren en optimaliseren naar de behoeften van de markt.” Jordy Stravers, Managing Director, SIRE Life Sciences

Drie uitdagingen binnen de sector
De (inter)nationale zorgmarkt groeit snel en biedt alom kansen voor innovatieve ondernemers. Echter, om de leidende positie in deze sector te behouden en innovatie in Life Sciences & Health te blijven bevorderen is continuïteit van R&D investeringen cruciaal voor deze motor van innovatie voor Nederland. Innovatie in klinisch onderzoek is een absolute voorwaarde om te overleven. Voor Life Sciences & Health ondernemers zijn de uitdagingen in deze markt divers. Er is bijvoorbeeld veel wet- en regelgeving voor zorginnovaties, mede door een gebrek aan helderheid van Europese regelgeving voor nieuwe soorten domeinoverschrijdende zorgoplossingen. Daarnaast is het steeds moeilijker om voldoende geschikt personeel te vinden door schaarste onder hoogopgeleide vakspecialisten. Een complexe doch snelgroeiende topsector vraagt om een innovatieve manier van ondernemen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen