Veel mensen op reis zonder reisverzekering

Array

Er zijn nog steeds veel Nederlanders die zonder reisverzekering op vakantie gaan. In 2013 was dit zo’n 12% van de buitenlandse vakanties (ContinueVakantieOnderzoek). Dit is niet zonder risico. Vooral de financiële gevolgen kunnen groot zijn. Lees hier waarom het belangrijk is om een reisverzekering af te sluiten.

Zonder reisverzekering op vakantie gaan kan grote financiële gevolgen hebben. De standaard dekking van elke reisverzekering biedt dekking voor buitengewone of onvoorziene kosten. strandvakantieHiermee ben je in ieder geval gedekt voor:

  • repatriëring bij een ongeval, ziekte of overlijden: je vervoer van je vakantiebestemming naar huis wordt geregeld.
  • extra reiskosten: wanneer je voor ziekte of een ongeval extra reiskosten moet maken worden deze ook vanuit de basisdekking van je reisverzekering vergoed.
  • terugroeping bij overlijden: wanneer je partner, kind of naast familielid overlijdt worden de reiskosten van je vakantieadres naar huis vergoed. Dit geldt ook voor een levensbedreigende situatie van deze personen.
  • terugroeping bij materiële schade: wanneer je wordt teruggeroepen vanwege materiële schade aan je woning (door bijvoorbeeld brand) worden de kosten voor jouw reis naar huis vergoed.
  • kosten voor opsporings-, reddings- of bergingsacties: deze kosten worden betaald in geval van vermissing en/of bij een ongeval of overlijden (sommige verzekeraars hanteren hierbij wel een maximumdekking).
  • verlies van je paspoort: je krijgt hierbij hulp bij het regelen van een nieuw paspoort.

Mocht je iets overkomen en je moet bovengenoemde kosten zelf betalen dan zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien. Het is dus verstandig om hiervoor een reisverzekering af te sluiten.

Geneeskundige kosten
Een andere belangrijke reden om een reisverzekering af te sluiten zijn de mogelijke geneeskundige kosten waar je onverwachts mee kunt worden geconfronteerd. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een groot gedeelte van de geneeskundige kosten in het buitenland door de zorgverzekering worden vergoed. Niets is minder waar. De zorgverzekering vergoedt alleen de Nederlandse prijzen van medische kosten. Ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan moet je de rest van de kosten zelf bijbetalen. Het verschil kan flink oplopen. Als je een doorlopende reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten hebt worden deze extra kosten vanuit de reisverzekering vergoed. Zorg dus als je buiten Nederland op vakantie gaat dat je sowieso een reisverzekering met een dekking voor geneeskundige kosten afsluit. Dit grote financiële risico is vaak voor een paar euro per maand (bij een doorlopende reisverzekering) te verzekeren.

Er zijn twee belangrijke redenen om naast een zorgverzekering een reisverzekering af te sluiten als je op reis gaat:

  • hoogte van geneeskundige kosten
  • noodgevallen

Hoogte van geneeskundige kosten
Het kan iedere vakantieganger overkomen; een auto-ongeluk, een val met een scooter of een voedselvergiftiging. In deze gevallen ontkom je niet aan een bezoekje aan een arts of ziekenhuis in het buitenland. Een dekking geneeskundige kosten bij je reisverzekering vergoed de kosten wanneer je in het buitenland spoedeisende hulp nodig hebt. Normaal gesproken worden vanuit de basisverzekering van de meeste zorgverzekeringen de kosten van een gelijkwaardige behandeling in Nederland vergoed. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt ook niet het hele bedrag vergoed. In de Verenigde Staten kan een behandeling wel twintig keer zoveel kosten als het gangbare tarief in Nederland. In bijvoorbeeld Turkije en Thailand is dit al vijf keer zo hoog als in Nederland en in Spanje ongeveer drie keer. Wanneer je alleen een zorgverzekering hebt, en dus geen reisverzekering, betekent dit dat je het verschil zelf bij moet betalen. Dit bedrag kan erg hoog oplopen. Zo kan jouw droomvakantie al snel veranderen in een nachtmerrie. Vanuit een reisverzekering met de aanvullende dekking ‘geneeskundige kosten’ worden altijd de daadwerkelijke kosten van de behandeling vergoed.

Als je voor zorg in het buitenland aanspraak moet maken op je zorgverzekering gaat dit ook van je eigen risico af. Het verplicht eigen risico wordt vaak vergoed als je een doorlopende reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten hebt. En er zijn zelfs verzekeraars die ook je vrijwillig eigen risico vergoeden (kijk hiervoor goed in de polisvoorwaarden, de dekking verschilt namelijk per verzekeraar). Als je een hoog vrijwillig eigen risico hebt is het, ook als je naar een land gaat waar de zorgkosten nagenoeg gelijk zijn aan de kosten in Nederland, zinvol een dekking voor geneeskundige kosten bij je reisverzekering af te sluiten. De reisverzekering vergoedt dan je gehele eigen risico. Soms heb je bij je doorlopende reisverzekering nog wel een eigen risico, maar dit weegt vaak niet op tegen de kosten die je maakt om je volledige eigen risico aan je zorgverzekeraar te betalen.

Met een reisverzekering met dekking geneeskundige kosten ben je dus optimaal verzekerd tegen onverwacht hoge ziektekosten in het buitenland. Ga je in Nederland op vakantie dan heeft een dekking voor geneeskundige kosten geen zin, je zorgkosten worden dan vanuit je zorgverzekering vergoed.

Noodgevallen
Een groot deel van de Nederlandse reizigers denkt niet aan de mogelijke hoge kosten bij terugreis naar Nederland in geval van nood (repatriëring). In de meeste situaties zal een zorgverzekering alleen de terugreis van de zieke of gewonde verzekerde naar Nederland vergoeden als er sprake is van een medische noodzaak. Wanneer er geen medische noodzaak is wordt er vanuit de zorgverzekering niets vergoed. Een reisverzekering vergoedt deze kosten wel.

Als je terug moet naar Nederland, omdat een naast familielid ernstig ziek of zelfs overleden is, vergoedt de zorgverzekeraar ook niets. Vervelend want de kosten voor een extra vliegticket kunnen flink oplopen. Met een reisverzekering ben je niet alleen gedekt voor deze extra kosten, maar wordt de terugvlucht ook nog voor je geregeld. Zo hoef je in deze vervelende situatie zelf niets te regelen. Heb je ook een annuleringsverzekering afgesloten? Dan kun je ook de niet gebruikte vakantiedagen declareren. Ook het laten overkomen van familieleden om de zieke of gewonde reiziger te bezoeken of bij te staan, valt niet onder de zorgverzekering. Bij een reisverzekering vallen deze reis- en verblijfskosten wel binnen de dekking en komen je familieleden ook niet voor onverwachte hoge kosten te staan.

Bron: Hema

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen