TOD tijdens vakantie

Array

Op 10 juni 2015 hebben sociale partners (NFU en werknemersorganisaties) van de umc’s een onderhandelaarsakkoord bereikt over de cao. Belangrijk onderdeel hiervan was een verhoging van de TOD (Toelage Onregelmatige Diensten) per 1 januari 2016.
In de media is vanaf 12 juni jl. veel aandacht voor een uitspraak van de Haagse rechtbank waardoor een verpleegkundige uit een algemeen ziekenhuis met terugwerkende kracht over -uren krijgt. De NFU en werknemersorganisaties vinden het belangrijk te informeren over de TOD-regeling van de umc’s en daarmee duidelijkheid te bieden. Voor verpleegkundigen in de umc’s heeft de uitspraak van de Haagse rechtbank geen gevolgen, zo stellen sociale partners betrokken bij de Cao umc.

man verplegerWat velen namelijk niet beseffen is dat de TOD tot 1 april 1997 altijd al werd doorbetaald tijdens de vakanties. In de Cao umc is en was altijd al sprake van duidelijke afspraken rond de TOD-toeslagen:

  • Tot 1 april 1997 werd de TOD doorbetaald tijdens de vakantie.
  • In het cao-akkoord is destijds door werknemers- en werkgeversorganisaties afgesproken om de TOD niet meer door te betalen in de vakanties, maar om dit te compenseren door de percentages van TOD/onregelmatige diensten evenredig te verhogen. Vanaf 1 april 1997 tot en met 31 december 2015 is door de verhoogde TOD-percentages de doorbetaling tijdens vakantie bewerkstelligd. Op die manier is de TOD over de vakantieperiode dus ook in die periode wél betaald.
  • In het net afgesloten cao-onderhandelaarsakkoord is een belangrijke afspraak gemaakt voor een forse verbetering van de in 1997 verhoogde toelage voor onregelmatige diensten (TOD): vanaf 1 januari 2016 wordt de – in 1997 verhoogde – TOD ook nog tijdens vakanties doorbetaald. Hiermee wordt de TOD op jaarbasis feitelijk met 9% verhoogd.

Zowel de NFU-delegatie als de werknemersorganisaties zijn tevreden met de gemaakte afspraken en zijn van mening dat medewerkers die onregelmatige diensten draaien de afgelopen jaren geen TOD-betaling is onthouden.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen