Onderzoek toont klinische verbetering aan bij patiënten met actieve nr-axSpA #doctorsonly

Array

MSD krijgt goedkeuring Europese Commissie voor Simponi voor de behandeling van niet-radiografische axiale Spondyloartritis
MSD heeft goedkeuring ontvangen van de Europese Commissie voor Simponi® (golimumab) voor de behandeling van volwassen patiënten met ernstige, actieve niet-radiografische axiale spondyloartritis (nr-axSpA).
De goedkeuring volgt op het positieve advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de Europese registratie-autoriteit (EMA) in mei jl. Het positieve CHMP-advies is gebaseerd op de resultaten van het zogenoemde GO-AHEAD-onderzoek, dat significante klinische verbetering aantoonde bij patiënten met actieve nr-axSpA die gedurende 16 weken werden behandeld met golimumab, in vergelijking met patiënten die werden behandeld met placebo.

spondyloartritisOver axiale spondyloartritis
De term axiale spondyloartritis (axiale SpA) omvat zowel nr-axSpA als ankyloserende spondylitis (AS). Axiale SpA is een pijnlijke en potentieel progressieve aandoening die vooral de wervelkolom en de bekkengewrichten aantast en gewoonlijk wordt gekenmerkt door chronische lage rugpijn en stijfheid. De ziektelast van nr-axSpA is vergelijkbaar met die van AS.
De aandoening begint doorgaans wanneer de patiënt jongvolwassen of begin twintig is en kan in ernstige gevallen leiden tot het volledig samengroeien van de ruggenwervels en tot structurele schade aan de heupen en andere gewrichten.

Over golimumab
Golimumab is een anti-TNF-alpha therapie die eenmaal per maand thuis zelf of met hulp
onderhuids met een prikpen (auto-injector) wordt toegediend. De stof is een humaan antilichaam dat is gericht op het neutraliseren van overtollig TNF-alpha.

Wanneer er teveel van dit eiwit wordt geproduceerd als gevolg van chronische ontstekingsziektes, dan kan dit ontstekingen en schade aan botten, kraakbeen en weefsels veroorzaken. De indicatie nr-axSpA zal worden toegevoegd aan de huidige goedgekeurde indicaties binnen de reumatologie: AS, psoriatische artritis (PsA) en reumatoïde artritis (RA). Golimumab is tevens goedgekeurd voor de behandeling van colitis ulcerosa.


Prescriptie statement

Raadpleeg de volledige productinformatie (SPC) alvorens Simponi® (golimumab) voor te schrijven.

Third Party statement

Simponi® (golimumab) is een geregistreerd handelsmerk van Janssen Biologics B.V.

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen