Uw tong kan u wakker houden achter het stuur

Array

Bij één op de twintig autoritten is de chauffeur slaperig, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Erg gevaarlijk, zegt het BIVV. Wie deze zomer op reis vertrekt, rust het best eerst goed uit. Slaat de vermoeidheid toch toe, dan zijn er trucjes om langer alert te blijven. ‘Met de tong het verhemelte strelen, prikkelt onze hersenen’, zegt expert Johan Verbraecken (UZ Antwerpen).

Dit weekend wordt een van de drukste deze vakantie op de wegen naar het zuiden, met veel files en toeristen die soms uren aan een stuk achter het stuur zitten. Daarom raadt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bestuurders aan pas na een goede nachtrust naar het zuiden te vertrekken.

lautorijden-en-adhds08528801-253x300‘Veel mensen stellen de rit uit tot ’s nachts omdat het dan rustiger is op de weg. Maar als dat ten koste gaat van voldoende slaap, is het absoluut geen goed idee’, benadrukt woordvoerder Koen Peeters.

Want slaperigheid achter het stuur is volgens het BIVV een even grote risicofactor voor ongevallen als rijden onder invloed van alcohol. Een vijfde van alle ongevallen is te wijten aan vermoeidheid. Toch blijkt uit een rondvraag bij 2.500 Belgen dat bij liefst één op de twintig ritten een vermoeide bestuurder achter het stuur zit. ‘We nemen vaak grote ­risico’s en zijn ons daar te weinig van bewust’, aldus Peeters.

Powernap
Een goede nachtrust is dus een van de – evidente – tips. Maar er zijn er meer. Zoals: je verhemelte strelen met je tong. Een ietwat bizar trucje, lijkt het, maar het helpt wel degelijk. Dat zegt tenminste expert Johan Verbraecken van het slaapcentrum van het UZ Antwerpen. ‘Je kan met je tong immers de verschillende receptoren in je verhemelte stimuleren. Dat genereert prikkels naar de hersenen, waardoor onze alertheid toeneemt.’

Helpen de vele trucjes(zie kader) niet, dan kan een ­kortepowernap van een kwartier soms wonderen doen, zegt Verbraecken. ‘Zo’n dutje werkt ontspannend en neemt de druk om te slapen weg. Let wel op dat je niet langer dan een halfuur slaapt.’

UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook

Bron: UZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen