Longfonds ondersteunt twee Groningse onderzoeken

Array

Twee consortia onder leiding van onderzoekers van het GRIAC (Groningen Research Institute for Asthma and COPD) ontvangen van het Longfonds een subsidie voor het onderzoek dat ze doen naar het ontstaan en voorkomen van een longaanval. Het gaat hierbij om onderzoeken onder leiding van Barbro Melgert (Farmacie) en Irene Heijink en Nick ten Hacken (Longziekten).

Een longaanval is heel ingrijpend voor mensen met een longziekte: ze zijn stikbenauwd en moeten er vaak voor naar het ziekenhuis. Barbro Melgert duikt daarom samen met collega’s uit Amsterdam en Oxford in het mechanisme van longaanvallen bij astma en COPD. Zij hopen daarmee uiteindelijk een medicijn te kunnen ontwikkelen waardoor longaanvallen minder ernstig zijn of zelfs voorkomen kunnen worden.

longenDe tweede studie is een internationaal project naar herstel van longweefsel bij COPD. Stamcellen kunnen zorgen voor longreparatie en ook ontstekingsprocessen onderdrukken. Helaas blijken deze stamcellen minder goed te werken bij mensen met emfyseem (een specifieke vorm van COPD). Irene Heijink en Nick ten Hacken willen samen met collega’s uit Nijmegen, Pittsburgh en Dublin duidelijkheid krijgen over waarom deze cellen bij mensen met COPD minder goed werken en kijken of ze de reparatiefunctie weer kunnen activeren. Hiervoor bouwen ze een 3D-model met echte menselijke longcellen.

 

Naast deze twee studies heeft het Longfonds een subsidie voor een derde consortium beschikbaar gesteld; hierbij gaat het om een studie naar een nieuwe behandeling van allergisch astma o.l.v. Hermelijn Smits van het LUMC. In totaal wil het Longfonds in de drie onderzoeken ruim twee miljoen euro investeren. De drie onderzoeken zijn geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie van het Longfonds, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen