Roze lintje 2015: Bespreken van (late) gevolgen van borstkankerbehandelingen niet optimaal

Array

Borstkankervereniging Nederland (BVN) kent vandaag officieel het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg toe aan 78 van de 89 ziekenhuizen. Eén van de BVN criteria is de mate waarin (late) gevolgen van mogelijke behandelingen worden besproken met de patiënt. Bij een deel van de ziekenhuizen blijkt dit niet optimaal; een belangrijk verbeterpunt.

Voor patiënten is het essentieel dat er in de spreekkamer uitgebreid wordt gesproken over (late) gevolgen van behandelingen. Denk hierbij aan mogelijkheden voor een borstreconstructie, de gevolgen voor werk en inkomen, een eventuele kinderwens, het vervroegd in de overgang komen en een veranderde seksualiteit. Hoewel de prognose bij borstkanker doorgaans goed is, blijken velen na de behandeling nog met klachten te kampen die verregaande gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om deze late gevolgen voorafgaand aan de behandeling te bespreken.

Om inzicht te krijgen in ervaringen met onder andere informatievoorziening, wordt sinds vijf jaar een landelijk onderzoek gedaan onder borstkankerpatiënten. Hieruit blijkt dat een derde van de ziekenhuizen niet voldoet aan de BVN norm ‘minimaal 80% van de patiënten geeft aan dat deze (late) gevolgen zijn besproken’.

ni_201507201616030_bBijna alle ziekenhuizen bieden informatie over (late) gevolgen via folders die aan de patiënt wordt meegegeven. Dit is volgens BVN niet genoeg; het is belangrijk dat de behandelend arts of gespecialiseerd verpleegkundige alle mogelijke gevolgen uitgebreid met de patiënt bespreekt. “Door behandelopties en gevolgen goed door te spreken krijgen patiënten de kans om bewust te kiezen voor een specifieke behandelmethode. In overleg kan de patiënt samen met de arts tot een behandelplan op maat komen. Een folder over mogelijke (late) gevolgen kan nooit als vervanging dienen van zo’n gesprek, wel als aanvulling”, aldus Carol Richel, projectleider Monitor Borstkankerzorg van BVN.

BVN hoopt dat de ziekenhuizen die nu niet aan het criterium ‘bespreken van late gevolgen van behandelingen’ voldoen, verbeteracties inzetten. Dit is immers het doel van het roze lintje: het stimuleren van de patiëntgerichte borstkankerzorg. Het lintje is geen medisch keurmerk.

Vorig jaar leidde de aanscherping van de criteria tot concrete verbeteracties, bijvoorbeeld het werken met vaste aanspreekpunten en uitbreiding van het mammateam met een psycholoog, klinisch geneticus of plastisch chirurg. Daarmee draagt het roze lintje bij aan het optimaliseren van patiëntgerichte borstkankerzorg.

Het roze lintje is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. BVN heeft deze keuzehulp samen met MediQuest ontwikkeld, met ondersteuning vanuit Stichting Miletus en Stichting Pink Ribbon. Per 21 juli is de informatie in de monitor geactualiseerd. Benieuwd naar de uitkomsten? De monitor en de criteria voor het roze lintje zijn in te zien via www.monitorborstkankerzorg.nl.

Bron: BVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen