Zorgzwaarte bepaalt inzet verpleegkundigen

Array

Amphia geeft antwoord op de inzet mbo en hbo verpleegkundigen 
In de afgelopen maanden hebben verpleegkundigen van de afdeling Nefrologie in de vorm van een proeftuin geëxperimenteerd met nieuwe functieprofielen. Om te bepalen welke dagelijkse inzet van zorg nodig was, hebben zij gekeken naar de zorgzwaarte van de individuele patiënt. Hiervan is bekend dat deze in de toekomst steeds complexer wordt. Om de zorgzwaarte te bepalen, hebben zij gebruik gemaakt van een complexiteitsmeter. Het thema complexiteit is dan ook als kern aangegrepen om te bekijken op welke wijze het nieuwe mbo en hbo functieprofiel maximaal op waarde kan worden ingezet. Het resultaat is een toegesneden inzet van mbo en hbo opgeleide verpleegkundigen. Ook de noodzaak om in de toekomst op beide niveaus te excelleren is in de proeftuin bevestigd.

Niels Stevens, verpleegkundigeVerrijking van je vak
De ervaringen vanuit de proeftuin zijn veelbelovend. Martijn Tollenaar, mbo-verpleegkundige werkzaam in de proeftuin: “Het is eigenlijk vreemd dat wij als beroepsgroep in de praktijk nooit een onderscheid hebben gemaakt tussen mbo en hbo. Als mbo-er kun je ook prima excelleren.” Ook Linda Koolen, hbo-verpleegkundige is enthousiast: “Ik voel me gehoord, het is echt iets van en voor de verpleegkundige beroepsgroep. Het verbetert de samenwerking tussen de verschillende niveaus en biedt een verrijking van je vak.”

Proeftuinrapportage
Met veel trots biedt Amphia de resultaten van de proeftuin aan in de vorm van een rapportage. Deze rapportage is te vinden op http://www.amphia.nl. Hierin is te lezen op welke wijze de proeftuin tot stand is gekomen, hoe de complexiteit is gemeten, de inhoud van de concept mbo en hbo functieprofielen en aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling. De resultaten van de proeftuin vormen de basis voor een totale herinrichting van het verpleegkundig domein. De Verpleegkundige Regieraad in Amphia neemt het stokje over en geeft de komende jaren samen met de beroepsgroep vorm en inhoud aan die herinrichting. Het gehele programma staat in het teken van verdere professionalisering van het verpleegkundig vak, met daarbij de zorgvraag van de patiënt als uitgangspunt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen