Veel aandacht voor unieke blokjescode medicijnverpakking

Array

medicatiefoutenHet bericht in het AD van Nefarma over de strijd tegen valse geneesmiddelen door invoering van een unieke blokjescode voor geneesmiddelverpakkingen heeft veel aandacht gekregen.

Regionale dagbladen hebben het bericht over genomen en diverse grote nieuwssites. Daarnaast was Armand Voorschuur, senior beleidsadviseur van Nefarma te gast in de radio-uitzendingen van de Ochtend van Radio 1 en BLT van BNR.

In beide uitzendingen kreeg Voorschuur ruim de tijd om de luisteraars te vertellen over de unieke blokjescode waarmee medicijnverpakkingen de komende jaren worden uitgerust. Om op die manier echte medicijnen te kunnen onderscheiden van valse geneesmiddelen.

De blokjescodes komen in een databank, die Europees gekoppeld wordt aan apotheeksystemen. Zo kan elke apotheker in de EU controleren of het middel dat verkocht wordt echt is.

Voorschuur vertelde dat er in het reguliere circuit nauwelijks valse geneesmiddelen omgaan. Maar dat van alle medicijnen die via internet worden verkocht wel zestig tot honderd procent vervalst is.

’’Mensen kopen medicijnen op internet vanwege gemak of schaamte, legde hij uit. ’’Mensen willen niet voor een afslankmiddel of erectieprobleem naar de dokter.”

Giftige stoffen
Vervalste medicijnen bevatten vaak echter niet de werkzame stof die ze zouden moeten bevatten en soms zelf hele giftige stoffen. Met het risico op zeer ernstige bijwerkingen of zelfs overlijden als gevolg.

De afgelopen jaren is het aantal onderschepte medicijnen in de EU ‘schrikbarend toegenomen’, stelt Voorschuur. Bij een controle onlangs zijn in één week ruim 21 miljoen illegale geneesmiddelen onderschept. Het internet was daarbij de grote boosdoener.

De Europese Commissie werkt aan wetgeving die de blokjescode en de database mogelijk moet maken. Als alles goed gaat, wordt deze wetgeving begin 2016 ingevoerd. Daarna hebben partijen drie jaar de tijd om het systeem op poten te zetten.

Lijst betrouwbare internetapotheken
De senior beleidsadviseur  van Nefarma wees de luisteraars ten slotte op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl. Op deze site zijn alle internetapotheken te vinden die deugen. Daarnaast hebben alle internetapotheken die legale medicijnen verkopen ook een logo op hun site staan dat doorlinkt naar een lijst met betrouwbare internetapotheken.

 

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen