Innovatie van medische hulpmiddelen

Array

De overheid wil radicale innovaties stimuleren, bijvoorbeeld van medische hulpmiddelen. Het gaat daarbij om volledig nieuwe hulpmiddelen die wezenlijk verschillen van de bestaande hulpmiddelen. Tegelijkertijd lopen ondernemers echter tegen de procedures en beoordelingen van de overheid aan die zij als onnodig belemmerend ervaren. De Sectorscan innovatie medische hulpmiddelen van Actal brengt deze belemmeringen in beeld en adviseert het kabinet hoe de regeldruk te verminderen, zodat ondernemers sneller en goedkoper nieuwe medische hulpmiddelen kunnen ontwikkelen zonder afbreuk te doen aan de patiëntveiligheid.

elysium-poDe belangrijkste bevinding van deze sectorscan is dat het beleid en de uitvoeringspraktijk rondom de beoordeling van innovaties gefragmenteerd zijn. Die versnippering brengt overlap in de beoordelingen voor de toelating tot de markt met zich mee en leidt tot onnodig lange en complexe procedures. Bovendien maakt het de communicatie richting ondernemers diffuus. De belemmeringen die de sectorscan heeft geïnventariseerd, leiden ertoe dat ondernemers zich vooral richten op verbeteringen van bestaande medische hulpmiddelen.

Op basis van deze bevindingen adviseert Actal het kabinet over de mogelijkheden om de huidige regelgeving beter toe te snijden op de situatie van ondernemers die radicale innovaties willen bewerkstelligen. Zo zouden de zgn. “aangemelde instanties” een risicobenadering kunnen toepassen bij het verrichten van hun audits, zodat deze niet standaard voor ieder medisch hulpmiddel en niet standaard jaarlijks plaatsvinden. Ook adviseert Actal het kabinet over de mogelijkheden om de doorlooptijd voor ondernemers om een product op de markt te krijgen te verkorten. Die doorlooptijd kan bijvoorbeeld korter worden door ondernemers de beschikking te geven over een samenhangend overzicht van de stappen die hij/zij moet zetten om radicale innovaties toegelaten en vanuit de wettelijk verzekerde zorg vergoed te krijgen.

Het onderzoek naar innovatieve medische hulpmiddelen vindt u hier.

Bron: Actal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen