Een einde maken aan suïcides

Array

Donderdag 10 september is Wereld Suïcide Preventiedag (WSPD). Organisaties zoals Parnassia Groep, 113online en de Ivonne van de Ven Stichting vragen daarmee aandacht voor het groeiend aantal zelfdodingen.

Stijging zelfmoorden
Nog steeds neemt jaarlijks het aantal suïcides toe. In Nederland maakten in 2013 meer dan 1.854 mensen een einde aan het leven. Hoewel dit aantal vorig jaar met 19 daalde, is dit toch een stijging van meer dan 30% ten opzichte van 2007. Zelfdoding staat op de 2e plaats als niet natuurlijke doodsoorzaak komt twee keer zo vaak voor onder mannen dan onder vrouwen. Er zijn bijna 2.5 keer meer suïcides dan verkeersdoden.

depressieWat kan anders, wat moet beter?
Tijdens het landelijke symposium ‘Een einde maken aan suïcides’, georganiseerd door Parnassia Groep in samenwerking met 113online.nl en de Ivonne van de Ven Stichting,

staan de belangrijkste spelers van suïcide preventie in Nederland stil bij dit onderwerp. Hulpverleners, bestuurders en beleidsmakers die te maken hebben met suïcide preventie gaan met elkaar in gesprek over wat er moet veranderen om het groeiend aantal zelfdodingen naar beneden om te buigen.

“Om het aantal suïcides te verminderen, is preventie op velerlei terreinen nodig” aldus Remco de Winter, medeorganisator en als psychiater verbonden aan de Parnassia Groep. Suïcide preventie is niet alleen een zaak voor de geestelijke gezondheidszorg maar is een verantwoordelijkheid voor een ieder, samen moeten we het aantal suïcides verminderen. We kunnen dit onder andere doen door meer en breed te trainen, betere voorlichting te geven, meer preventieve maatregelen te nemen en door meer onderzoek te doen. Dit zijn ook de onderwerpen die op deze dag behandeld worden.

Wereld Suïcide Preventiedag is een initiatief van de International Association for Suicide Prevention (IASP). Meer informatie over het programma en sprekers van het symposium vindt u in bijgesloten programma.

Bron: Parnassia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen