Eerste Europese conferentie over insulinepomptherapie

Array

Eerste Europees Symposium over stille occlusies en infusieset fouten op de EASD
Net voor de 51ste jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Vereniging voor Diabetes Onderzoek (EASD) op 14 september 2015 in Stockholm, wordt een symposium georganiseerd over de optimalisering van de insulinepomptherapie, waar vooral aandacht zal worden besteed aan infusieset fouten.

Dit symposium over de Optimalisering van de insulinepomptherapie zal worden geleid door zes vooraanstaande endocrinologen en diabetesspecialisten uit Europa en de VS. Als eerste in Europa zal dit symposium aandacht besteden aan onderbrekingen van de insulinestroming en aan stille occlusies. Deze complicaties kunnen voorkomen bij het gebruik van insulinepompen en infusiesets.

Onderbrekingen van de insulinestroming worden in studies gedefinieerd als een permanente stijging van de inline druk die minstens 30 minuten duurt.[i],[ii] Bij sommige patiënten kan dit aanleiding geven tot een onverklaarde hyperglykemie.[iii]
Ze veroorzaken geen occlusie-alarm en worden daarom “stille occlusies” genoemd. Er werd aangetoond dat ongeveer twee derde van de huidige gebruikers van een insulinepomp, perioden van onverklaarde hyperglykemie heeft ervaren. Vermoedelijk zijn deze het gevolg van onderbrekingen van de insulinestroming die vaak niet gedetecteerd worden door het occlusie-alarmsysteem van de pomp.[iv] Aangezien personen met type 1 diabetes geen insuline aanmaken, kan een onderbreking van de stroming van een pomp aanleiding geven tot een tekort aan insuline en kunnen de bloedglucosewaarden snel stijgen.iii

Insulinepomptherapie is een van de meest geavanceerde behandelingen voor mensen met diabetes. Ondanks het belang ervan, werd echter onvoldoende onderzoek verricht naar de betrouwbaarheid van de systemen voor insulinetoediening en, meer in het bijzonder, naar de infusiesets. Ze worden dan ook de “Achillespees” van CSII genoemd.[v] Op het symposium over de Optimalisering van de insulinepomptherapie zal gesproken worden over ontbrekende kennis en over technische problemen met het gebruik van insuline-infusiesets, met inbegrip van onderbrekingen van de stroming en van stille occlusies.

Dit wordt het eerste symposium in Europa waarop dit onderwerp zal worden besproken. De aanwezigen zullen doeltreffende strategieën bepalen om de kennis van de patiënt en van de gezondheidswerker over insuline-infusiesets te verbeteren en zullen de mogelijke voordelen evalueren van de nieuwe technologie voor infusiesets in de klinische zorg. Het symposium over de Optimalisering van de insulinepomptherapie wordt georganiseerd voor de jaarlijkse EASD bijeenkomst op maandag 14 september 2015 van 14.30 – 17.00 in de Stockholmsmässan, Rahbar Hall B, Stockholm, Zweden. Het symposium wordt ondersteund door een onbeperkte studiefinanciering van Becton Dickinson (BD).

We nodigen alle personen met belangstelling voor diabetes, insulinepomptherapie, infusiesets of “Stille occlusies” uit om aanwezig te zijn op dit symposium. Voor meer informatie en om u vooraf in te schrijven: http://bdsympo2015.com/.

[i] Gibney M, et al. Continuous Subcutaneous Insulin Infusion (CSII) sets – Reduced flow interruptions with a novel investigational catheter infusion set. Diab Tech Ther 2015;17(Suppl 1): A-8.

[ii] Hirsch L, et al. Continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) sets: Reduced flow interruptions with a novel catheter set. Diabetes 2015;64(Suppl 1):A274-75.

[iii] Zisser H. Quantifying the impact of a short-interval interruption of insulin-pump infusion sets on glycemic excursions. Diabetes Care 2008;31:238-9.

[iv] Van Bon A, et al. Insulin glulisine compared to insulin aspart and to insulin lispro administered by continuous subcutaneous insulin infusion in patients with type 1 diabetes: A randomized controlled trial. Diab Tech Ther 2011;13: 607-614.

[v] Heinemann L, et al. Insulin infusion set: the Achilles heel of continuous subcutaneous insulin infusion. J Diab Sci Tech 2012;4:954-64.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen