FNV: zorgverzekeraars moeten miljardenvermogen besteden aan zorg

0
1435

Zorgverzekeraars hebben hun extra vermogen vorig jaar wederom zien groeien, naar 8,5 miljard euro. Dat is bijna drie keer het bedrag dat het kabinet op de zorg bezuinigt. Ook de winsten van zorgverzekeraars zijn enorm gestegen. FNV-bestuurder Gijs van Dijk: ‘Bizar dat we een systeem hebben waarbij zorgverzekeraars worden verplicht om miljarden op te potten, terwijl zorgpremies stijgen en mensen zorg mijden omdat het eigen risico te hoog is. Dit is geld voor zorg en dat moet aan zorg worden besteed.’ FNV vindt dat het rendementsdenken in de zorg is doorgeschoten en wil dat de menselijke maat weer terugkeert.Zorgverzekeraars zijn nu alvast geld aan het oppotten zodat zij voldoen aan nieuwe Europese regels over de vermogens van verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben echter met veel minder risico’s te maken dan inboedel- of autoverzekeraars. In Nederland zijn mensen immers verplicht voor zorgkosten verzekerd. Daarom is het overdreven dat zorgverzekeraars miljarden moeten oppotten en kunnen er soepelere eisen aan het vermogen van zorgverzekeraars worden gesteld.

geld-en-zorg-212FNV vindt dat de miljarden van de zorgverzekeraars – geld voor zorg – ook echt aan zorg moeten worden besteed. Steeds meer mensen mijden de zorg die zij eigenlijk nodig hebben, omdat zij het eigen risico niet kunnen betalen of omdat de zorgverzekeraar niet alle zorgkosten vergoedt. De vakbond ziet bovendien, bijvoorbeeld in de wijkverpleging, dat zorgverzekeraars extra bezuinigen en zorgaanbieders uitknijpen waardoor loondump en ontslagen op de loer liggen. Mensen hebben steeds minder of helemaal niks te zeggen over waar en van wie zij zorg willen krijgen. Van Dijk: ‘Zorgverzekeraars leggen steeds vaker dictaten op aan zorgaanbieders en verzekerden. Het gaat ze teveel om geld, geld, geld. De zorg moet weer over mensen gaan.’

Bron: FNV

BRONFNV
Vorig artikelNFU: Nieuwe CWTS online
Volgend artikelOntwikkeling brein hangt samen met wijze van opvoeding
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.