Achmea: Premiekorting in ruil voor delen data internet of things

0
1410

Achmea gaat klanten met een premiekorting verleiden in ruil voor installatie meetkastjes in huis en auto. Dat meldt het Financieele Dagblad, dat sprak met directeur Markt Strategie van Achmea, Albert Spijkman. Hij zegt dat de schadelast omlaag kan als klanten worden privégegevens met de verzekeraar wil delen. Achmea zegt dan op haar beurt bereid te zijn de premie te verlagen als mensen dat soort slimme apparaten installeren die een risicoreductie generen. Als de klant veiliger woont, hebben wij minder schade. Maar het is ook beter voor de klant. Die woont veiliger. De internet of things gaat een belangrijke rol spelen in ons leven.”, zegt Spijkman in het FD.

Over het delen van gegevens van je activity-trackers of andere data door klanten met de zorgverzekering-poGearFit01-680x396ot van Achmea zegt woordvoerder Christine Rompa:  “Dat is niet aan de orde, bij zorgverzekeringsproducten hecht Achmea aan solidariteit. Iemand met een dwarsleasie heeft minder mogelijkheden om actieve opties te kiezen en zo meer te bewegen. Het delen van gegevens in ruil voor premieverlaging is daarom voor zorgverzekeringen van Achmea niet aan de orde”.

Achmea gaat verder werken aan een kastje voor in de auto, waarmee het rijgedrag van polishouders kan worden gevolgd. Een veilige rijstijl kan dan worden beloond met een lagere premie. De mogelijkheden op dit vlak worden nog onderzocht, zegt Spijkman.

De verzekeraar benadrukt overigens dat de data van de klanten niet zullen worden gedeeld met derden.