Vonnis biedt doorbraak in cao-conflict ambulancezorg

Array

De FNV heeft namens een lid, dat werkzaam is als ambulancemedewerker, een rechtszaak gewonnen over het uitbetalen van de onregelmatigheidstoeslag en overwerk. De FNV ziet de uitspraak als een doorbraak omdat deze doorbetalingen momenteel onderdeel zijn van het slepende cao-conflict. Ambulancemedewerkers voeren al vijf maanden actie en leggen vanmiddag tussen 12.00 en 16.00 uur het werk neer in negen regio’s, verspreid over het land. ‘Voor de FNV staat nu niets meer in de weg. Ik verwacht dat we snel tot een fatsoenlijke cao zullen komen’, zegt Fred Seifert, FNV-bestuurder ambulancezorg.

Vonnis
De rechtbank Noord-Nederland heeft onlangs in een rechtszaak tussen een lid van de FNV en zijn werkgever bepaald, dat de werkgever vanaf 1 januari 2015 en met een terugwerkende kracht van vijf jaar de onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens opgenomen vakantiedagen en overwerkvergoeding alsnog moet voldoen. Dit is bepaald door het Europese Hof en de werkgever moet zich nu aan die uitspraak houden.

Cao-onderhandelingen
De laatste cao ambulancezorg is verlopen op 1 januari 2015. ‘Omdat de ORT en overwerkvergoeding voor veel ambulancemedewerkers een groot deel van hun inkomsten vormen, is het één van de harde eisen van de FNV dat de huidige regelingen blijven bestaan. En dat de uitspraak van het Europese Hof wordt nageleefd’, aldus Seifert. In andere zorgcao’s, zoals ziekenhuizen en GGZ zijn deze afspraken al gemaakt.’

Tijdens de onderhandelingen heeft werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) voortdurend aangegeven te willen wachten op de uitspraak van de rechter om zich er daarna aan te conformeren. ‘Wij vonden deze opstelling onverantwoord voor patiënten en werknemers.’

AZN en CNV hebben Hans Borstlap als verkenner aangesteld om te helpen in de onderhandelingen. Seifert: ‘Maar ook met de verkenner blijven wij bij onze lijst van eisen: een structurele loonsverhoging van 2,5%, een verantwoord ouderenbeleid en goede afspraken over arbeidsomstandigheden.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen