Betere dementiezorg door samenwerking Graafschap College met Martha Flora

Array

Het verbeteren van de zorg voor mensen met dementie begint bij het leren van èn leren over dementie. Op deze gedachte baseerde Marco Ouwehand het zorgconcept Martha Flora. Hij wilde zijn aan dementie lijdende moeder Martha Flora een omgeving bieden, waar ze haar leven zoveel mogelijk kon voortzetten, rekening houdend met haar ziekte. En dat is precies wat wordt nagestreefd in de Martha Flora Huizen. De ervaringen uit deze huizen zijn vertaald naar een unieke leeromgeving voor professionele dementiezorgverleners: de Martha Flora Hippocampus. De in 2014 geïntroduceerde Martha Flora Hippocampus biedt potentiele zorgverleners kennis, maar vooral ook ervaring in dementiezorg. De Martha Flora Hippocampus wordt vanaf dit schooljaar aangeboden als excellentieprogramma van het Graafschap College in Doetinchem.

Hiermee onderstreept het Graafschap College het belang dat toekomstige zorgverleners goed voorbereid op de praktijk dienen te zijn. Niet alleen de studenten in de Achterhoek profiteren van deze samenwerking; op 12 november organiseren het Graafschap College en Martha Flora een conferentie voor alle medewerkers in de langdurige zorg in de Achterhoek.

Ruim 260.000 Nederlanders lijden aan de ernstige hersenaandoening dementie. Van ruim tien procent van de mensen boven de 65 jaar verandert hierdoor het leven ingrijpend. Het is de bedoeling dat men zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, maar dat is niet altijd mogelijk. Juist daarom is het belangrijk dat we leren van èn over deze voortschrijdende ziekte.

Overbruggen van de kennis- en begripkloof met mensen met dementie
De in 2014 geïntroduceerde Martha Flora Hippocampus biedt potentiele zorgverleners kennis, maar vooral ook ervaring in dementiezorg. Hoe verleen je goede zorg aan iemand, die elke dag opstaat in een wereld die geheel nieuw is voor hem of haar? De persoonlijke belevingswereld van de mens met dementie en diens omgeving staan centraal. Zorgverleners worden opgeleid om de aanwezige kennis- en begripskloof te overbruggen en een relatie op te bouwen en te onderhouden met de mens met dementie. De Martha Flora Hippocampus richt zich op het leren aansluiten bij de steeds weer veranderende belevingswereld van de mens met dementie.

marco“Iemand met dementie ervaart elke dag, elk moment weer anders. Daarom is leren bij de Hippocampus er op gericht om deelnemers om te leren gaan met het onbekende, met het niet weten wat de dag zal brengen. Want als we mensen met dementie willen helpen om hun dagelijkse leven vorm te geven, dan moeten we ook zelf leren om zekerheden los te laten. En om elke dag opnieuw contact te maken. ” Marco Ouwehand, Oprichter en CEO Martha Flora

“Ik ben erg trots op deze samenwerking met Martha Flora en vindt het een verrijking voor ons excellentieprogramma zorgopleidingen. ” Theo Blom, Sectordirecteur Graafschap College

Nieuw excellentieprogramma van het Graafschap College
Het Graafschap College biedt vanaf dit schooljaar de Martha Flora Hippocampus leeromgeving aan, waarbinnen studenten specifiek worden opgeleid tot dementiezorgverlener. Hiermee onderstreept het Graafschap College het belang dat toekomstige zorgverleners goed voorbereid op de praktijk dienen te zijn. Zij maken immers het verschil in hoe de mens met dementie omgaat met de dagelijkse verwarring, van troebele herinneringen tot desoriëntatie. De ervaring leert dat dit juist de momenten zijn waarbij menselijk contact de sleutel vormt. Een leeromgeving die zowel vanuit de wetenschap als de praktijk is onderbouwd, een uniek en waardevol excellentieprogramma binnen de zorgopleidingen van het Graafschap College.

Conferentie Langdurige Zorg in de Achterhoek
Tijdens de Dag van de Langdurige Zorg op 12 november verzorgt Het Graafschap College een miniconferentie voor alle medewerkers in de langdurige zorg in de Achterhoek. De eerste editie van deze conferentie heeft als thema ‘Nog betere zorg voor mensen met dementie’. Tijdens de avond wordt het unieke zorgconcept en de samenwerking tussen Martha Flora en het Graafschap College toegelicht door Ineke Pet van de Martha Flora Hippocampus en Theo Blom, sectordirecteur Zorg & Welzijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen