Regels apotheekvergunning huisarts blijven gehandhaafd

Array

Schippers: regels apotheekvergunning huisarts blijven gehandhaafd, ook in krimpregio
De minister van VWS houdt vast aan artikel 61 van de Geneesmiddelenwet in de beantwoording van Kamervragen van het Kamerlid Wolbers (PvdA) over het intrekken van bestaande vergunningen van apotheekhoudende huisartsen in de Drentse plaats Annen.
In dit artikel staat een afstandscriterium voor het verlenen van een vergunning aan een arts voor het bereiden en verstrekken van geneesmiddelen.

De apotheekhoudende huisarts krijgt alleen een vergunning als er binnen de door de wet bepaalde afstand van 3,5 kilometer geen apotheek is.
Kamerlid Wolbers (PvdA) vraagt met haar Kamervragen aandacht voor de  situatie in krimpregio’s. Zij stelt dat de huidige wetgeving te strikt is om de toegang tot huisartsenzorg in krimpregio’s te verzekeren. Daarom wil zij meer ruimte voor het verstrekken van apotheekvergunningen aan huisartsen.

De minister vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland toegang heeft tot goede huisartsenzorg en farmaceutische zorg, ook in krimpgebieden. Daarbij is de hoofdregel dat farmaceutische zorg wordt verleend door apothekers. Alleen bij wijze van uitzondering door (apotheekhoudende) artsen. De apotheker is immers de deskundige zorgverlener op het terrein van farmaceutische patiëntenzorg.

Lees de reactie van minister Schippers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen