Bachelor Logopedieprijs 2015 voor Dysfagie-scriptie op IC
ArrayStudenten Hogeschool Utrecht winnen Bachelor Logopedieprijs 2015
Tijdens het NVLF-congres (13 november) zijn Carlijn de Hilster, I?il Düdükçü en Hélène Leijtens uitgeroepen tot winnaars van de tiende Bachelor Logopedieprijs. Uit handen van juryvoorzitter Dr. Kurt Eggers ontvingen de oud-studenten van Hogeschool Utrecht een check voor hun afstudeerscriptie Dysfagie op de intensive care: een optimale samenwerking tussen de logopedist en de verpleegkundige.
De voormalig logopediestudenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen, Monika Förster, Elisabeth Hasler, Rike Lindemeyer en Stephanie Moog, kregen een eervolle vermelding voor hun scriptie over de invloed van therapiefrequentie op de effectiviteit van woordvindingstherapie bij chronische afasie.
De winnende onderzoekers hebben voor de intensive care van het Diakonessenhuis in Utrecht een evidence-based beslisboom ontwikkeld die goed aansluit bij de eisen en wensen van de verpleegkundigen. Deze beslisboom is een toevoeging op de huidige kennis omtrent dysfagie. Uit de literatuur is gebleken dat een dergelijk instrument niet beschikbaar was. Volgens het juryrapport is de beslisboom een waardevolle toevoeging voor de praktijk, aangezien het bijdraagt aan een eenduidiger beleid. “Het thema is een prachtig voorbeeld van een onderzoek waarbij interdisciplinair handelen centraal staat. De kennis van de logopedist wordt toegepast in een handzaam instrument dat het handelen van de IC-verpleegkundige vergemakkelijkt en de kwaliteit van zorg voor de cliënt vergroot.” Verder roemde de jury dat het instrument is uitgezet in de praktijk. “Er is veel aandacht voor het slagen van de implementatie, door zelfs het instrument in te bouwen in het elektronische patiënten dossier.”
Publieksprijs
In aanloop naar het NVLF-congres konden de ruim 5.000 leden van de NVLF hun stem uitbrengen op basis van filmpjes van alle genomineerde kandidaten over hun scriptieonderwerp. Met 24% van de stemmen ging de Bachelor Logopedie-publieksprijs eveneens naar de ex-logopediestudenten van Hogeschool Utrecht.
Eervolle vermelding studenten HAN
Vanwege de hoge kwaliteit van hun scriptie werden de vier door HAN genomineerde Duitse logopediestudenten apart genoemd. Het juryrapport noemt hun werk een gedegen onderzoek naar effectiviteit van therapiefrequentie uitmondend in een concrete brief aan de (Duitse) zorgverzekeraars.
De Bachelor Logopedieprijs is in 2006 in het leven geroepen door de gezamenlijke logopedieopleidingen (SRO) en de NVLF om een brug te slaan tussen opleiding en het werkveld van de logopedie.