Btk-remmers veranderen CLL van een ongeneeslijke in een chronische ziekte

Array

Acerta Pharma maakt bekend dat in New England Journal of Medicine gepubliceerd onderzoek laat zien dat Acalabrutinib (ACP-196) beduidende activiteit vertoont bij terugkerende chronische lymfatische leukemie

Klinisch onderzoek had een responspercentage van 95 procent bij terugkerende chronische lymfatische leukemie, de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen, Deze resutalten werden gepresenteerd tijdens de jaarvergadering 2015 van de ASH op 7 december 2015
Acerta Pharma B.V. (Acerta), een biofarmaceutisch bedrijf dat vooral actief in in de klinische fase, heeft vorige week in het New England Journal of Medicine (NEJM) de klinische gegevens uit een fase 1-2-onderzoek naar het geneesmiddel in onderzoek acalabrutinib, een innovatieve, selectieve en krachtige remmer van Bruton’s tyrosine kinase (Btk), gepubliceerd. Tijdens het onderzoek werd een responspercentage gemeten van 95 procent bij patiënten met terugkerende chronische lymfatische leukemie (CLL), de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen. Het NEJM-manuscript voor acalabrutinib is te vinden op www.NEJM.org.

“Btk-remmers veranderen CLL van een ongeneeslijke in een chronische ziekte, met name gelekt op het feit dat standaard CLL-therapieën doorgaans een responspercentage van 35-40 procent bieden in deze setting.”

Dokter John C. Byrd van het Comprehensive Cancer Center van de Ohio State University presenteertde de klinische gegevens voor acalabrutinib tijdens de 57e jaarvergadering van de American Society of Hematology (ASH) in Orlando, Florida. De gegevens vormen de hoofdpunten van de resultaten bij 61 patiënten met teruggekeerde CLL, werden geincludeerd en behandeld op zes locaties verspreid over de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde leeftijd van de patiënten bedroeg 62 jaar, en de patiënten ontvingen gemiddeld drie eerdere therapieën voor CLL; bij 31 procent was er sprake van chromosoom 17p13.1-deletie, en bij 75 procent was er sprake van ongemuteerde immunoglobuline (zware keten variabele genen). Onderzoekers meldden een totaal responspercentage 95 procent (85 procent gedeeltelijke respons, 10 procent gedeeltelijke respons met lymfocytose) bij een gemiddelde opvolgtijd van 14,3 maanden. De meest voorkomende bijwerkingen waren hoofdpijn, diarree en gewichtstoename. De meeste bijwerkingen waren graad 1-2, zelflimiterend en verdwenen na enige tijd. Bij geen van de patiënten deden zich hevige bloedingen, atriumfibrillatie of Richter’s transformatie (waarbij CLL verandert in een agressieve vorm van lymfoom)voor, en bij slechts één patiënt zette de kanker zich verder door.

De in de NEJM gepubliceerde resultaten en de presentatie van Dr. Byrd tijdens de jaarvergadering 2015 van de ASH zijn mijlpalen die aangeven dat Acerta steeds dichter bij haar doelstelling komt, om toonaangevend te worden op het gebied van de ontwikkeling van oncologiegeneesmiddelen,” aldus David Johnson, Chief Executive Officer van Acerta. “Dit is de eerste van, naar we geloven, een lange reeks van geslaagde ontwikkelingen die worden voortgebracht door Acerta. De resultaten voor acalabrutinib die onlangs bekend werdeb gemaakt, betekenen een potentiële stap voorwaarts in de ontwikkeling van behandelingen die de uitkomst voor patiënten met CLL verbeteren.

“We zijn zeer enthousiast over de gegevens. Met name opmerkelijk is hoe goed deze therapie door patiënten wordt verdragen,” aldus Dr. Byrd, hoofdauteur en hoofdonderzoeker binnen het onderzoek. “Btk-remmers veranderen CLL van een ongeneeslijke in een chronische ziekte, met name gelet op het feit dat standaard CLL-therapieën doorgaans een responspercentage van 35-40 procent hebben in deze setting.” Dr. Byrd heeft geen financiële belangen in Acerta.

Acalabrutinib is in actieve klinische ontwikkeling voor CLL en andere kwaadaardige tumoren, onder andere in een internationaal fase 3-onderzoek naar acalabrutinib in vergelijking met ibrutinib, een Btk-remmer van de eerste generatie die reeds op de markt is gebracht. Acalabrutinib is een middel in onderzoek en is nog door geen regulatieve instantie goedgekeurd om op de markt te worden gebracht.

Over Acalabrutinib (ACP-196)
Acalabrutinib, ook bekend als ACP-196, is een innovatieve, oraal biobeschikbare, onomkeerbare remmer van Bruton’s tyrosine kinase (Btk) van de tweede generatie die bewust is ontworpen om krachtiger en selectiever te zijn dan bestaande Btk-remmers. Acerta ontwikkelt acalabrutinib momenteel voor meerdere hematologische kwaadaardige en vaste tumoren, alsmede reumatoïde artritis. Acalabrutinib is een middel in onderzoek en is nog door geen regulatieve instantie goedgekeurd. Op dit moment lopen 21 klinische onderzoeken waarin acalabrutinib wordt geëvalueerd, alleen en in combinatie met meerdere andere middelen, waaronder pembrolizumab, obinutuzumab en ACP-319. Zie www.clinicaltrials.gov voor een lijst van beschikbare onderzoeken.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen