Vandaag en morgen nog tijd om over te stappen naar andere zorgverzekeraar –

Array

Vandaag en morgen heb je nog de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. De juiste zorgverzekering kiezen kan een klus zijn. Een lagere premie, overstapkorting of de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van een collectiviteitskorting zijn vaak redenen om naar een andere – vergelijkbare – zorgverzekering over te stappen.  Maar wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is, hangt af van de wensen die je hebt voor je zorgverzekering. Het is daarom slim om zorgverzekeringen te vergelijken aan de hand van je dekkingswensen. Nederland kent in totaal negen zorgverzekeraars die meerdere labels/merken voeren. 89 procent van de Nederlanders is verzekerd bij vier van de negen concerns. De vier grootste zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Denk aan de onderstaande tips:

Naturapolis of restitutiepolis
De meeste zorgverzekeraars bieden een naturapolis aan. Deze is goedkoper dan de restitutiepolis. Het verschil is dat je bij een naturapolis terecht kunt bij een zorgverlener waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. Je levert wat keuzevrijheid in, maar je krijgt hier een premiekorting voor terug. Bij een restitutiepolis houd je de vrijheid om gebruik te maken van de zorgverlener van jouw keuze. Bij spoedeisende hulp kun je uiteraard met beide polissen bij elk ziekenhuis terecht. Dus al jouw vaste behandelaar geen contract heeft met je verzekeraar. Stap dan over en/of kies voor de resititutiepolis.

Check dekking bij je vaste behandelaar
Bel je behandelaar en vraag hem ook echt of hij met de verzerkeraar van jouw keuze een contract heeft. Allen dan kan je goed bepalen of de besparing van een naturapolis jouw beste keus is.

Sluit je basisverzekering online af
Als je niet teveel wilt betalen aan je zorgverzekering, doe je er versatdnig aan een online een basisverzekering af te sluiten. Je kan online goed vergelijken. Hoewel de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars dezelfde dekking moet bieden, kunnen de prijzen sterk uiteen lopen. Het kan op jaarbasis al meer dan 100 euro schelen. Doe dus goed onderzoek naar welke zorgverzekering dit jaar het voordeligste basispakket heeft.

Ook als je ervoor kiest om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven, kan het online (opnieuw) afsluiten van de zorgverzekering korting opleveren. Het betreft vaak dezelfde verzekering, maar als deze online wordt afgesloten ontvang je een extra korting. Bekijk in onze vergelijker hoeveel het basispakket bij je huidige zorgverzekeraar zal gaan kosten. Je kunt dit meteen vergelijken met de tarieven van andere verzekeraars.

Aanvullende verzekering alleen als het echt nodig is
Vaak sluiten we voor de zekerheid een aanvullende verzekering af. Ga voor jezelf na hoeveel gebruik je hier echt van denkt te gaan maken. De belangrijkste zorg, zoals het bezoek aan de huisarts en het ziekenhuis, wordt toch al gedekt vanuit de basisverzekering.

Het is bijvoorbeeld populair om je voor fysiotherapie aanvullend te laten verzekeren. In de meeste gevallen duurt de fysiotherapie tussen de zes en tien behandelingen. Bij dit aantal behandelingen is het alsnog voordeliger om de zorg uit eigen zak te betalen dan via de aanvullende verzekering.

Draag je een bril? Heb je steunzolen nodig? Ga voor jezelf na hoeveel aanvullende zorg je in het komende jaar echt denkt nodig te hebben. Maak een overzicht van de verwachte kosten en vergelijk dit met wat je van een aanvullende verzekering verwacht vergoed te krijgen. Is dit meer of minder dan wat je gaat betalen aan de premie voor de aanvullende verzekering?

Betaal tandarts uit eigen zak
Betaal je meer aan je tandartspakket dan je vergoed krijgt? Dat is natuurlijk zonde. Net als bij de aanvullende pakketten is het zaak dat je kritisch kijkt naar de premie die je betaalt en hoeveel vergoeding dit je oplevert. Kijk goed naar je tandartskosten van de afgelopen jaren en vergelijk dit met de premies voor tandartspakketten. Bekijk ook goed de voorwaarden en hoeveel je vergoed krijgt. Vaak wordt alleen een maximumbedrag of percentage vergoed. Ben je echt goedkoper uit? Als je een gezond gebit hebt en maximaal twee keer in het jaar naar de tandarts gaat, is het vaak voordeliger om de kosten zelf te betalen.

Je hoeft dan geen pakket voor de tandarts erbij af te sluiten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het bespaarde bedrag opzij te leggen. Als je een keer een duurdere behandeling bij de tandarts moet ondergaan, is het nodige bedrag al beschikbaar.

De basisverzekering en de aanvullende verzekering hoef je niet bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Als je hier kritisch naar kijkt kun je nog meer snijden in de kosten van je zorgverzekering. Je kiest bijvoorbeeld voor de goedkoopste basisverzekering en gaat vervolgens op zoek naar een aanvullende verzekering die aansluit op jouw specifieke wensen. Vergelijk de aanvullende verzekeringen en kies wat het beste aansluit tegen de scherpste prijs. Gebruik een vergelijker om de verschillende aanvullende verzekeringen op een rij te krijgen.

Eigen Risico
In 2016 is het verplichte eigen risico 385 euro. Het bedrag kan tot maximaal 885 euro worden verhoogd. Dit levert je maandelijks een korting van zo’n 20 euro op. Dat is dus jaarlijks 240 euro. Dit is een fikse besparing, toch durfde maar 11 procent van de verzekerden in 2015 hun eigen risico te verhogen. Eigenlijk jammer, omdat veel mensen weinig tot geen gebruik maken van het eigen risico. Gebruik hiervoor een rekenhulp.

Kijk naar de premiebesparing die een verhoogd eigen risico oplevert. Is dit hoger dan wat je jaarlijks aan het eigen risico kwijt bent? Dan heeft een verhoging van het eigen risico in jouw geval zin.

Je moet wel rekening houden met het volgende: Stel je moet gebruik maken van zorg in het komende jaar en de kosten zijn 885 euro of hoger, dan zul je 885 euro uit eigen zak moeten overmaken aan de zorgverlener of zorgverzekeraar. Ga dus voor jezelf na of het haalbaar is dit bedrag in één keer over te maken. Heb je voldoende financiële reserve? Zo niet, dan is het verhogen van het eigen risico in jouw geval wellicht minder verstandig. Maak gebruik van onze zorgvergelijker om te zien hoeveel premiekorting je krijgt bij het verhogen van je eigen risico.

Korting via collectieve verzekering
Het kan vaak een goede optie zijn om je collectief te laten verzekeren via je werkgever, vereniging of ledenorganisatie. In de meeste gevallen heeft je werkgever of bijvoorbeeld sportclub een lager tarief met de zorgverzekeraar kunnen afspreken. Bijkomende voordeel is dat de werkgever soms ook een deel van de premie meebetaalt. De collectieve verzekering hoeft niet altijd de goedkoopste of beste optie te zijn. Het verdient dus aanbeveling om je niet blindelings aan te sluiten bij de collectieve verzekering. Een algemeen voorbeeld van zo’n colectiviteit is UnitedConsumers voor een VGZ verzekering.

Zeg je oude zorgverzekering op de juiste manier op
Als je je zorgverzekering afsluit bij een nieuwe zorgverzekeraar, wordt de oude vaak voor je opgezegd. Stap je voor 1 januari over? Wordt je oude verzekering voor je opgezegd? Check dit even. Het is belangrijk om te weten dat je tot 1 januari de oude zorgverzekering zelf mag opzeggen, maar dat je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekeraar mag uitkiezen.

Dus je kunt vanaf 1 januari tot 1 februari nog een nieuwe zorgverzekeraar uitkiezen, alleen moet je er zelf voor zorg dragen dat de oude verzekeraar is opgezegd. In de tussentijd heb je nog geen verzekering, de nieuwe zorgverzekering die je afsluit zal met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldig zijn. Dus de premie over die periode zul je alsnog moeten betalen. Heb je niet voor 1 januari opgezegd? Dan moet je het komende jaar bij je oude zorgverzekeraar blijven helaas.

Medische kosten buitenland
Ga je op reis? Onderzoek van tevoren hoe je in het buitenland voor ziektekosten bent verzekerd en hoeveel je vergoed krijgt als je medische kosten maakt. Het is niet vanzelfsprekend dat je zorgverzekering alle kosten vergoedt. Eventueel kun je jezelf bijverzekeren. Je kunt een aanvullende zorgverzekering afsluiten die de volledige zorgkosten vergoed. Of je verzekert de rubriek medische kosten mee op een reisverzekering.

In een aantal landen (bijvoorbeeld de VS) zijn de medische kosten veel hoger dan in Nederland. Het is belangrijk dat als je naar zo’n bestemming reist, je ervoor zorgt dat de medische kosten op de reisverzekering zijn meeverzekerd en dat de verzekering alle kosten dekt.

Internetapotheek
Sommige verzekeraars verplichten je om een herhaalrecept bij een internetapotheek te bestellen. Je moet daarvoor dus het internet op en krijgt ze thuisbezorgd. Wil je dit niet? Kies dan voor een verzekeraar waarbij de internetapotheek niet verplicht is.

Wachttijd
Voor sommige vergoedingen geldt een wachttijd. Dat betekent dat je er pas na een tijd gebruik van kan maken. Je ziet dit vaak bij orthodontie voor volwassenen. De vergoeding zit wel in je pakket maar je mag er pas na een jaar gebruik van maken. Direct een vergoeding nodig? Kies dan voor een ander pakket.

Directe acceptatie
Soms word je voor een pakket niet direct geaccepteerd. De verzekeraar wil dan eerst meer weten over je gezondheid of plannen voor het volgend jaar. Jij of je arts moet dan een medische verklaring invullen. Aan de hand hiervan beslist de verzekeraar of je het pakket van je keuze krijgt of dat je voor een pakket met een lagere vergoeding wordt ingeschreven.

Vrije ziekenhuiskeuze
Er zijn drie soorten verzekeringen: budget, natura en restitutie. De restitutieverzekering is de enige verzekering waarbij je zelf mag kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Bij de budget- en naturaverzekering ben je gebonden aan de contracten die de verzekeraar heeft afgesloten. Kijk dus goed bij het overstappen of je bij de verzekeraar van jouw keuze nog steeds naar het ziekenhuis bij jou in de buurt mag. Dit geldt ook voor de fysiotherapeut.

Digitaal declareren
Steeds meer verzekeraars willen dat je digitaal declareert. Dat scheelt tijd én geld. Dit doe je via een app of op de website van de verzekeraar. Wil je dit niet? Kies dan een verzekeraar waarbij digitaal declareren niet verplicht is.

Nederland kent in totaal negen zorgverzekeraars die meerdere labels/merken voeren. 89 procent van de Nederlanders is verzekerd bij vier van de negen concerns. De vier grootste zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen