Al een maand minder transplantaties door conflict chirurgen LUMC

Array

In het Leids universiteitsziekenhuis LUMC worden al enige weken minder lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uitgevoerd. De veiligheid van de patiënten bij complexe ingrepen kan niet meer worden gegarandeerd, door ruzie tussen de zeven chirurgen.

Complexe ingrepen waarbij twee chirurgen nodig zijn, worden voorlopig uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In de afgelopen tijd is daardoor één transplantatie niet doorgegaan. Alleen transplantaties door één chirurg kunnen in het LUMC plaatsvinden, aldus het ziekenhuis.

Het LUMC deelt mee dat zij van plan waren binnen enkele dagen met een mededeling te komen over het conflict, maar doordat het tv-programma Zembla van de VARA vandaag hieraan aandacht wil besteden komen ze vandaag nog met een persbericht.

De werkwijze tussen de leiding van het transplantatieteam en de betrokken chirurgen zou de oorzaak zijn. Drie van de zeven betrokken chirurgen zijn met verlof.

Het ziekenhuis heeft de patiënten  op de hoogte gebracht van de problemen.

Volgens Zembla is de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte en heeft het LUMC om een toelichting gevraagd.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen