Beeldvorming van de halsslagader en het risico op hart- en vaatziekten

Array

Promotie: Beeldvorming van de halsslagader en het risico op hart- en vaatziekten
Dit proefschrift onderzoekt (echografische) beeldvorming van de halsslagader en het risico op hart- en vaatziekten.

Karlijn Groenewegen vond dat de echogeniciteit (kleur) van de vaatwand van de halsslaghader verband hield met cardiovasculaire risicofactoren, voorspeld risico op hart- en vaatziekten en het risico op overlijden (aan alle oorzaken en aan hart- en vaatziekten). Daarnaast zag ze verschillen tussen etnische groepen in de associaties tussen risicofactoren enerzijds en de dikte van de halsslagader en hart- en vaatziekten anderzijds, met mogelijke implicaties voor de ontwikkeling van voorspelmodellen.

Het is onduidelijk of de CIMT-meting toegevoegde voorspellende waarde heeft in sommige subgroepen, of als de CIMT in andere delen van de halsslagader (bifurcatie, interna) wordt gemeten. Groenewegen vond geen toegevoegde voorspellende waarde in mensen met hoge bloeddruk, en ook de toevoeging van CIMT-metingen in andere plekken van de slagader was niet significant verbeterend.

Tot slot onderzocht ze het concept en mogelijke toepassingen van ‘vaatleeftijd’. Vaatleeftijd is het uitdrukken van iemands risico op hart- en vaatziekten in jaren in plaats van een percentage. Ondanks de op elkaar lijkende namen zijn er verschillende manieren om vaatleeftijd te berekenen en toe te passen. Het was voor Groenewegen niet mogelijk om het effect van het gebruik van vaatleeftijd bij het communiceren van risico te onderzoeken, maar in we onderzochten wel de hypothese dat vaatleeftijd risicovoorspelling kan verbeteren. Ze ontdekte dat vaatleeftijd de voorspelling van hart- en vaatziekten niet verbetert, onafhankelijk van de gebruikte methode.

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen