LUMC herstelt volledige transplantatieprogramma

Array

Vanaf maandagmiddag 18 januari is de eerdere tijdelijke beperking van het transplantatieprogramma in het LUMC opgeheven. Dit betekent dat alle lever-, nier- en pancreastransplantaties weer worden uitgevoerd in het LUMC. Patiënten die op korte termijn voor een transplantatie in aanmerking zouden komen, zijn persoonlijk geïnformeerd, evenals de betrokken patiëntenverenigingen en de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Ook de IGZ is uiteraard op de hoogte gesteld. De Raad van Bestuur van het LUMC betreurt het ten zeerste dat patiënten – en donoren – afgelopen maand mogelijk in onzekerheid zijn gebracht over hun transplantatie, maar is verheugd dat aan deze periode van mogelijke onzekerheid nu een einde komt.

Het transplantatieprogramma in het LUMC was sinds half december beperkt. Gedurende deze periode heeft één LUMC-patiënt een transplantatie ondergaan in het Erasmus MC in Rotterdam.  De beperking in het programma was ingesteld door de Raad van Bestuur om de ruimte te bieden die nodig is om tot een oplossing te komen voor een conflict tussen de transplantatiechirurgen. In dat proces zijn nu goede stappen gezet. Mede door een herschikking van taken is er de noodzakelijke capaciteit gecreëerd bij de transplantatiechirurgen. Ook is een ervaren kwartiermaker (interim hoofd) aangesteld, die het multidisciplinaire team begeleidt in het gezamenlijk doorontwikkelen van de transplantatiegeneeskunde in het LUMC.

De transplantatiegeneeskunde in het LUMC heeft een lange historie met uitstekende uitkomsten voor de patiënt. De Raad van Bestuur heeft er vertrouwen in dat het LUMC haar innoverende rol in de transplantatiegeneeskunde kan continueren.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen