DICA stelt financiering voor 2016 veilig

Array

Geen verhoging van de kosten voor ziekenhuizen
De financiering van DICA voor 2016 is zeker gesteld. De financiële bijdrage van ziekenhuizen voor 2016 blijft gelijk aan het niveau van 2015 en de zorgverzekeraars dragen voor 2016 de meerkosten. DICA en ZN bereikten daarover gisteren een akkoord. Hierdoor kan DICA haar werk blijven voortzetten en kunnen zorgaanbieders, wetenschappelijke verenigingen, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars samen verder werken aan transparantie en verbetering van de kwaliteit van zorg.

DICA speelt een essentiële, onafhankelijke rol bij het registreren, faciliteren, verbeteren en ontsluiten van de kwaliteitsinformatie. Initiatiefnemers en bestuurders van DICA, de specialisten Rob Tollenaar en Eric Hans Eddes, benadrukken het belang hiervan: “Voor DICA, dat een initiatief is van de specialisten zelf en gesteund wordt door de patiëntenverenigingen, is het van groot belang dat wij onafhankelijk ons werk kunnen voortzetten. De afgelopen jaren heeft dat al tot mooie resultaten geleid in het verbeteren van onder andere de oncologische zorg. Transparantie en kwaliteitsregistratie zijn van het grootste belang voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt.

Administratieve lasten
Tollenaar en Eddes begrijpen overigens wel dat er bij ziekenhuizen zorgen leven over kosten en administratieve lasten: “Via nog betere ICT-oplossingen zullen wij de administratieve lasten voor de ziekenhuizen verder verminderen. Terecht dat daar deze week ook aandacht voor is gevraagd in de Tweede Kamer. Transparantie is een speerpunt van het beleid, maar eveneens het verminderen van regeldruk. Het een moet mogelijk gemaakt worden zonder het andere tekort te doen. Wij denken dat dat mogelijk is.

Concreet resultaat
In de DICA-registraties zijn sinds 2009 ruim 300.000 patiënten geregistreerd. Door middel van deze registraties kan DICA transparant maken waar verbeteringen in het zorgproces nodig zijn. En daar bereikt DICA mooie resultaten mee:

56% afname sterfte na darmkankeroperaties 5,2% in 2009 naar 2,3 % in 2014;  47% afname sterfte na maagkankeroperaties van 8,5% in 2011 naar 4,5% in 2014; 17% afname achterblijven tumorweefsel na operaties voor invasief borstkanker?van 5,5% in 2011 naar 4,0% in 2014; 32% verbetering registratie klinisch ziektestadium voorafgaand aan longkankeroperaties?van 71% in 2012 naar 94% in 2014.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen