Het januarinummer van Tijdschrift voor Psychiatrie

Array

Het januarinummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:

Onderzoeksagenda’s ggz

Spijker bespreekt twee onderzoeksagenda’s voor de ggz die recent gelanceerd zijn. Ze geven beide een goede richting aan, maar het is opvallend dat een belangrijk discussiepunt nauwelijks aan de orde komt, namelijk: wat is nu het aangrijpingspunt voor onderzoek?

unnamedSommer en Beekman bespreken de twee pijlers van de wetenschapsagenda van de ggz: ten eerste preventie en vroege behandeling en ten tweede gepersonaliseerde geneeskunde. Van der Feltz-Cornelis haalt de Europese agenda aan die veel overlap vertoont met de Nederlandse en extra nadruk legt op patiëntgebonden onderzoek.

Eigen verantwoordelijkheid patiënten

Verhoef e.a. hebben een kwalitatief onderzoek verricht hoe psychiaters aankijken tegen de eigen verantwoordelijkheid van patiënten. Er blijken overwegend twee visies te bestaan. Bij de ene visie is de verantwoordelijkheid een gegeven, bepaald door verschillende patiëntvariabelen. De andere visie gaat meer uit van een dynamisch concept waarbij de patiëntverantwoordelijkheid vorm krijgt in de behandelrelatie.

Querulant gedrag

Tewarie en Van der Zwaard hebben een literatuuronderzoek naar querulant gedrag gedaan. Het begrip wordt in de hedendaagse literatuur weinig meer beschreven. Zij concluderen dat er mogelijk een spectrum bestaat van normaal klagend gedrag tot gedrag gebaseerd op paranoïde, narcistische en obsessieve-compulsieve karaktertrekken, tot uiteindelijk een paranoïde waanstoornis. Het lijkt lastig om de grens van abnormaliteit te bepalen.

Bron: De Tijdstroom Uitgeverij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen