Afronding pilot Gewonnen Levenskwaliteit

Array

Een nieuwe dimensie in verantwoording over kwaliteit van zorg
Onlangs is de Santeon pilot Gewonnen Levenskwaliteit afgerond. Centraal stond de vraag of er één generieke (voor alle medische behandelingen te gebruiken) uitkomstmaat geschikt is om de toegevoegde waarde van medische zorg voor de kwaliteit van leven te meten. Het gaat om kwaliteit van leven gerelateerd aan gezondheid. Voor een patiënt is herstel of behoud van kwaliteit van leven de belangrijkste reden om medische hulp te zoeken; alle reden om hier aandacht aan te besteden. De conclusie is: Ja, dat is mogelijk. Hiervoor is in de pilot gebruik gemaakt van de wetenschappelijk gevalideerde EQ5D-vragenlijst. De gekozen maat is eenvoudig en goed toepasbaar voor verschillende aandoeningen op ziekenhuis en op afdelingsniveau.

Initiatief voor deze pilot lag bij Mart van de Laar, reumatoloog in MST. Aan de pilot hebben drie afdelingen in MST deelgenomen: MDL, Diabetes en Reumatologie. Het onderzoek is verricht onder 1274 (nieuwe) patiënten, waarbij op vier momenten de kwaliteit van leven is gemeten met de EQ5D-vragenlijst (bij de intake en na 3, 6 en 12 maanden). De gevalideerde meting en rapportage richt zich op het dagelijks leven, zoals de mate van mobiliteit of de mate waarin een patiënt in staat is om voor zichzelf te zorgen.

Je kunt de maat Gewonnen Levenskwaliteit heel goed gebruiken om inzicht te krijgen in welke behandeling voor welke patiënt het beste effect heeft op de kwaliteit van leven. Kijkend naar reumatische aandoeningen: is er bijvoorbeeld verschil tussen patiënten die met de somatische aandoening en patiënten die wel met klachten komen, maar geen aantoonbare aandoening hebben? Wat is het effect van de verleende zorg op hun kwaliteit van leven? Zo zijn er allerlei verbanden te leggen die maken dat je steeds meer maatwerk voor elke patiënt in de geboden zorg kunt bieden.

De kwaliteit van ziekenhuiszorg is dus goed te meten met generieke eenvoudige uitkomstmaten. Deze conclusie sluit aan op de recente oproep van Michael Porter in de N Engl J Med (2016; 374:504-506February 11, 2016DOI: 10.1056/NEJMp1511701) waarin hij een sterk pleitbezorger is van minder kwaliteitsindicatoren die betrekking hebben op structuur van – of processen in de zorg, maar vooral uitkomstmaten te gaan meten en rapporteren die van belang zijn voor de patiënten
Meer informatie over de achtergrond van over Gewonnen Levenskwaliteit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen